SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L-CİHAD VE’S-SİYER

<< 1254 >>

باب: ما يكره من رفع الصوت في التكبير.

131. ÇOK VÜKSEK SESLE TEKBİR GETİRMEK İYİ DEĞİLDİR / MEKRUHTUR

 

حدثنا محمد بن يوسف: حدثنا سفيان، عن عاصم، عن أبي عثمان، عن أبي موسى الأشعري رضي الله عنه قال:

 كنا مع النبي صلى الله عليه وسلم، فكنا إذا أشرفنا على واد، هللنا وكبرنا ارتفعت أصواتنا، فقال النبي صلى الله عليه وسلم: (يا أيها الناس اربعوا على أنفسكم، فإنكم لا تدعون أصم ولا غائبا، إنه معكم إنه سميع قريب، تبارك اسمه وتعالى جده).

 

[-2992-] Ebu Musa el-Eş'ari r.a. anlatıyor: "Biz Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem ile birlikte idik. Yolculuğumuz sırasında bir vadiden geçtiğimizde yüksek sesle La ilahe illallah ve Allahu Ekber diyorduk. Bunun üzerine ResuI-i Ekrem Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu: "Kendinize acıyın, zira siz işitmeyen ve sizden uzak bir ilaha yalvarmıyorsunuz. O sizinle beraberdir. O her şeyi işitendir, size çok yakındır. O'nun ismi pek yücedir, şanı çok üstündür. "     

 

Tekrar: 4205, 6384, 6409, 6610, 7386.

 

Diğer tahric: Tirmizi Daavat; Müslim, Zikir

 

 

AÇIKLAMA:     Taberi şöyle demiştir: "Bu hadis dua ve zikir sırasında sesi fazla yükseltmenin mekruh olduğunu göstermektedir. Sahabe ve tabiun alimlerinin çoğu bu görüştedir. "

 

İmam Buhari'nin başlıkları kullanmasına bakılırsa bu durum sadece savaş sırasında tekbir getirmekle ilgilidir. Savaş dışındaki bazı eylemler sırasında yüksek sesle Allah'ı zikretme konusu daha önce geçmiştir. Nitekim Kitabü'l-ezan'da Bkz. Kitabü'l-ezan, Bab, 155.  İbn Abbas'tan nakledilen hadiste ashabın, Resul-i Ekrem (s.a.v.) zamanında farz namazıarın ardından yüksek sesle Allah'ı zikrettikleri nakledilmiştir.

 

 

SONRAKİ