SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L-CİHAD VE’S-SİYER

<< 1256 >>

باب: يكتب للمسافر مثل ما كان يعمل في الإقامة.

134. KİŞİ YOLCULUĞA ÇIKMADAN ÖNCE YAPTIĞI AMELLERİN SEVABINI YOLCULUKTA İKEN SÖZ KONUSU AMELLERİ İŞLEMESE BİLE ALIR

 

حدثنا مطر بن الفضل: حدثنا يزيد بن هارون: حدثنا العوام: حدثنا إبراهيم أبو إسماعيل السكسكي قال: سمعت أبا بردة، واصطحب هو ويزيد بن أبي كبشة في سفر، فكان يزيد يصوم في السفر، فقال له أبو بردة: سمعت أبا موسى مرارا يقول: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: (إذا مرض العبد، أو سافر، كتب له مثل ما كان يعمل مقيما صحيحا).

 

[-2996-] Ebu Bürde'den naklediimlştir: Ebu Bürde ve Yezid İbn Ebi Kebşe birlikte yolculuk ediyordu. Yezid bu sırada oruçlu idi. Ebu Bürde ona şöyle dedi: "Ben Ebu Musa'dan defalarca duydum; Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in şöyle buyurduğunu söylemişti: "Kul hastalandığında veya yolculuğa çıktığında sağlıklı iken veya yolculuğa çıkmadan önce yapmış olduğu amellerin sevabını aynen alır."

 

 

AÇIKLAMA:     İmam Buharl'nin kullandığı bu başlığa şöyle bir kayıt koymak gerekir: Yolculuğu Allah'a isyan niteliğinde değilse ...

 

İbn Battal şöyle demiştir: "Burada söz konusu olan nafile ibadetlerdir. farz olan namazlar ne yolculuk dolayısıyla düşer ne de hastalık. Her şeyir. "doğrusunu sadece Allah bilir."

 

İbnü'l-Müneyyir ise bu görüşe şöyle itiraz eder: "Bu görüş hadiste kul için sağlanan genişliği daraltmaktadır. Resulullah'ın (s.a.v.) bu müjdesinin kapsamına farz namazlar da girebilir. Bunu şöyle açıklamamız mümkündür: Bir kimse hasta iken veya yolculuk sırasında farz namazların bütün rükünlerini tam olarak yerine getiremeyebilir. Fakat bu durumda bile ona farz namazları tam olarak kılmış gibi sevap yazılır. Hastalığı dolayısıyla namazını oturarak kılan bir kimsenin ayakta namaz kılmış gibi sevap alması buna örnek olarak verilebilir."

 

Bazı alimler bu hadisten yola çıkarak bir kimsenin hasta veya yolcu iken işlemiş olduğu amellerin sağlıklı veya mukim iken işlediği amellerden daha faziletli olduğunu söylemişlerdir.

 

 

SONRAKİ