SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L-CİHAD VE’S-SİYER

<< 1223 >>

DEVAM: 76. SAVAŞTA ZAYIFLARIN VE SALİH İNSANLARIN DUASI VE BEREKETİ İLE ALLAH'TAN YARDIM DİLEMEK

 

حدثنا عبد الله بن محمد: حدثنا سفيان، عن عمرو: سمع جابرا، عن أبي سعيد الخدري رضي الله عنهم،  عن النبي صلى الله عليه وسلم قال: (يأتي زمان يغزو فئام من الناس، فيقال: فيكم من صحب النبي صلى الله عليه وسلم؟ فيقال: نعم، فيفتح عليه، ثم يأتي زمان، فيقال: فيكم من صحب أصحاب النبي صلى الله عليه وسلم؟ فيقال: نعم، فيفتح، ثم يأتي زمان، فيقال: فيكم من صحب صاحب أصحاب النبي صلى الله عليه وسلم؟ فيقال: نعم، فيفتح).

 

[-2897-] Ebu Said el-Hudri'nin naklettiğine göre Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur: "Öyle bir zaman gelecek ki insanlar arasında savaşlar olacak. Savaşçılara: "İçinizde Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in ashabından biri var mı?" diye sorulacak ve evet cevabı verilecek. Bunun hürmetine zafer elde edilecek ve fetih gerçekleşecek.

 

Sonra yine bir zaman gelecek ve savaşçılara: "İçinizde Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in ashabıyla sohbette bulunan kimse var mı?" diye sorulacak. Evet diye cevap verilince onların hürmetine düşman mağlub edilecek ve fetih gerçekleşecek.

 

Ardından bir zaman gelecek ve savaşçılara: "İçinizde Resul-i Ekrem Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in ashabıyla sohbette bulunanlara erişenler var mı?" diye sorulacak. Evet diye cevap verilince onların sayesinde fetih müyesser olacak. "

 

Tekrar: 3594, 3649

 

AÇIKLAMA:     Mus'ab'ın naklettiği hadis başka rivayetlerde şu ilave ile zikredilmiştir: "Size lütfedilen zaferlerin ve verilen rızıkların içinizdeki zayıflar dışında başka bir sebebe dayandığını mı zannediyorsunuz?"

 

Nesai'nin naklettiği rivayet ise şöyledir: "Allah Teala bu ümmete zayıfları sayesinde, onların duaları, namazları ve samimiyetleri (ihlas) dolayısıyla zaferler lütfeder, yardım gönderir." Ahmed İbn Hanbel ile Nesai'nin Ebu Derda'dan naklettiği: "Size içinizdeki zayıflar sayesinde zaferler lütfediyor ve rızıklar veriliyor" hadisi de bu rivayeti desteklemektedir (şahid).

 

İbn Battal bu hadis hakkındaki görüşlerini şöyle açıklamıştır: "Zayıf ve yoksul insanlar dua ederken daha samimi (ihlaslı) oldukları gibi ibadet ederken de daha huşulu olurlar. Çünkü onların gönülleri dünyanın gelip geçici süslerinden uzaktır, kalpleri asla bunlara bağlanmaz.

 

el-Mühelleb ise Resulullah'ın Sallallahu Aleyhi ve Sellem bu sözü ile Sa'd'ı uyarmak amacını taşıdığını söylemiştir: "Resul-i Ekrem (s.a.v.) bu hadisi ile Sa'd'ı tevazu sahibi olmaya teşvik etmiş, onu Müslüman kardeşlerine karşı övünmekten ve büyüklük taslamaktan alıkoymuştur. Bu şekilde onu Müslümanları küçük görme hastalığından uzaklaştırmaya çalışmıştır.

 

Abdürrezzak bu rivayeti MekhuI'den farklı bir şekilde nakletmiştir. Mürsel olan bu rivayete göre: "Sa'd Resul-i Ekrem'e Sallallahu Aleyhi ve Sellem gelerek: Ey Allah'ın Resulü, bir adam düşünün. Bu adam kavminin koruyucusudur ve arkadaşlarını düşmana karşı savunmaktadır. Böylesi birinin alacağı pay, diğerlerinin payı gibi mi olur? demiştir.’’ Bu durumda Sa'd'ın düşündüğü üstünlük ganimet payının daha fazla verilmesi gerektiğine dairdir. Ancak Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem ona savaşa katılan mücahitlerin ganimetten eşit şekilde pay alacaklarını söylemiştir. Burada güçlü ve cesur kimselerin üstünlüğü savaşta gösterdikleri yararlılıktan ileri gelirken zayıf kimselerin üstünlüğü ise duaları ve samimiyetleri dolayısıyladır.

 

İbn Battal bu konu başlığı altında nakledilen Ebu Said hadisi hakkında şunları söylemiştir: "Bu hadis, "Sizin en hayırlınız şu içinde bulunduğum dönemde yaşayanlardır. Sonra da sırasıyla onları takip eden nesil ve ardından da onlardan sonra gelen nesil hayırlıdır" hadisine benzemektedir. Çünkü fetih söz konusu üç neslin bulunduğu ordular ile gerçekleşmektedir. Bu üç nesil ise sahabe, tabiun ve etbau't-tabiın nesilleridir. İşte bu yüzden dördüncü nesil fazilet, zafer ve salih olma gibi özellikler bakımından ilk üç nesle göre daha geridedir. Sonra gelen nesillerin durumunu artık siz düşünün! Allah yardımcımız olsun!"

 

 

SONRAKİ