SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L-CİHAD VE’S-SİYER

<< 1182 >>

باب: الحور العين. وصفتهن يحار فيها الطرف، شديدة سواد العين، شديدة بياض العين.

6. İRİ GÖZLÜ HURİLER VE NİTELİKLERİ Hurilere bakan göz şaşkına döner. Onların göz bebeği koyu siyah, beyazı da bembeyazdır.

 

{وزوجناهم} /الدخان: 54/: أنكحناهم.

Allah "Onları hurilerle evlendirdik. "[Duhan 54; Tur 20] buyuruyor.

 

حدثنا عبد الله بن محمد: حدثنا معاوية بن عمرو: حدثنا أبو إسحاق، عن حميد قال: سمعت أنس بن مالك رضي الله عنه،  عن النبي صلى الله عليه وسلم قال: (ما من عبد يموت، له عند الله خير، يسره أن يرجع إلى الدنيا، وأن له الدنيا وما فيها، إلا الشهيد، لما يرى من فضل الشهادة، فإنه يسره أن يرجع إلى الدنيا، فيقتل مرة أخرى).

 

[-2795-] Enes İbn Malik r.a.'den nakledilmiştir: Nebi Sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: "Hiçbir kul yoktur ki ölsün de Allah katında kendisi için hazırlanmış şeyi gördükten sonra dünyaya dönmek ve dünyaya ve dünyalığa sahip olmak istesin. Ancak şehit, şehitliğin üstünlüğünü gördüğü için dünyaya dönmek ve bir kez daha öldürülmek ister.''

 

Tekrar: 2817

 

 

قال: وسمعت أنس بن مالك،   عن النبي صلى الله عليه وسلم: (لروحة في سبيل الله، أو غدوة، خير من الدنيا وما فيها، ولقاب قوس أحدكم من الجنة، أو موضع قيد - يعني سوطه - خير من الدنيا وما فيها، ولو أن امرأة من أهل الجنة اطلعت إلى أهل النار لأضاءت ما بينهما، ولملأته ريحا، ولنصيفها على رأسها خير من الدنيا وما فيها).

 

[-2796-] Enes İbn Malik r.a.'ten nakledilmiştir: Nebi Sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: "Allah yolunda sabah veya akşam yola çıkış dünyadan ve dünyadaki her şeyden daha değerlidir. İçinizden birinin yay’ının iki ucu veya sopası, dünyadan ve dünyadaki her şeyden daha değerlidir. Cennet halkından bir kadın yeryüzüne gözükse yerle gök arasını aydınlatır ve güzel kokusuyla doldurur. Onun başörtüsü dünyadan ve dünyadaki her şeyden daha değerlidir."

 

 

AÇIKLAMA:     İbn Mace, Ebu Hureyre’den nakletmiştir: Hz. Nebi (s.a.v.)'in yanında şehit’ten söz edilmişti. "Şehidin iri gözlü hurilerden olan eşleri gelip onu almadan yerdeki kanı kurumaz. Onlardan her birinin elinde dünyadan ve dünyadaki her şey’den daha değerli birer takım elbise vardır" buyurdu.

 

Ahmed İbn Hanbel ve Taberani, Ubade İbn es-Samit'ten nakletmişlerdir: "Şehidin Allah katında yedi hasleti vardır: ... ve Allah onu yetmiş iki iri gözlü huri ile evlendirir." Tirmizi de bu hadisi Mikdad İbn Ma'd-i kerib kanalıyla nakletmiş ve sahih olduğunu söylemiştir.

 

 

SONRAKİ