SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L-CİHAD VE’S-SİYER

<< 1182 >>

EK SAYFA - 1182

باب: تمني الشهادة.

7. ŞEHİTLİĞİ ARZULAMAK

 

حدثنا أبو اليمان: أخبرنا شعيب، عن الزهري قال: أخبرني سعيد ابن المسيب: أن أبا هريرة رضي الله عنه قال: سمعت النبي صلى الله عليه وسلم يقول: (والذي نفسي بيده، لولا أن رجالا من المؤمنين، لا تطيب أنفسهم أن يتخلفوا عني، ولا أجد ما أحملهم عليه، ما تخلفت عن سرية تغزو في سبيل الله، والذي نفسي بيده، لوددت أن أقتل في سبيل الله ثم أحيا، ثم أقتل ثم أحيا، ثم أقتل ثم أحيا، ثم أقتل).

 

[-2797-] Ebu Hureyre r.a.'den nakledilmiştir: Nebi Sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: "Canım elinde olan Allah'a yemin ederim ki mu'minlerden bir grubun beni savaşa gönderip imkansızlık yüzünden kendileri gidememek ağırlarına gitmese Allah yolundaki hiçbir birlikten geri durmazdım. Canım elinde olan Allah'a yemin ederim ki Allah yolunda öldürülüp tekrar dirilmeyi, sonra öldürülüp tekrar dirilmeyi, sonra öldürülüp tekrar dirilmeyi ne çok istiyorum! (bir bilseniz)."

 

 

حدثنا يوسف بن يعقوب الصفار: حدثنا إسماعيل بن علية، عن أيوب، عن حميد بن هلال، عن أنس بن مالك رضي الله عنه قال: خطب النبي صلى الله عليه وسلم فقال: (أخذ الراية زيد فأصيب، ثم أخذها جعفر فأصيب، ثم أخذها عبد الله بن رواحة فأصيب، ثم أخذها

خالد بن الوليد عن غير إمرة ففتح له، وقال ما يسرنا أنهم عندنا). قال أيوب: أو قال: (ما يسرهم أنهم عندنا). وعيناه تذرفان.

 

[-2798-] Enes İbn Malik r.a.'den nakledilmiştir: Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem hutbe okurken şöyle demişti: "Sancağı Zeyd aldı ve şehit edildi. Sonra Cafer aldı. O da şehit edildi. Sonra Abdullah İbn Revaha aldı, o da şehit edildi.

 

Sonra komutan tayin edilmediği halde Halid İbn Velid aldı ve fetih ona nasib oldu."

 

Sonra Hz. Nebi şöyle devam etti: "Onlar bizim yanımızda olsunlar istemezdik" -veya- "Onlar bizim yanımızda olsunlar istemezlerdi."

 

Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem bunu söylerken gözünden yaş boşanıyordu.

 

 

AÇIKLAMA:     Şehit olmayı arzulamak dini açıdan istenen ve teşvik edilen bir şeydir. Konu ile ilgili ifadesi açık hadisler vardır. Örneğin Enes İbn Malik'ten radıyallahu anh "Her kim içtenlikle şehit olmayı arzularsa şehit olamasa bile ona şehitlik sev ab ı verilir" hadisi nakledilmiştir. Bu hadisi Müslim rivayet etmektedir.

 

Hakim'in rivayet ettiği şu hadisin bu konuda ifadesi daha da açıktır: "Kim Allah yolunda öldürülmek ister de kendiliğinden ölürse Allah ona şehit sevabı verir."

 

Nesai de Muaz İbn Cebel'den aynı hadisi rivayet etmiştir.

 

Hakim, Se hı İbn Huneyf'ten merfO olarak şu hadisi nakletmiştir: "Her kim içtenlikle şehit olmayı isterse yatağında ölse bile Allah onu şehitler mertebesine ulaştırır. "

 

Bazı hadis şarihleri Hz. Nebi'in öldürülmeyeceğini bildiği halde "sonra öldürüleyim ... " diyerek şehit olmayı arzulamasını anlamakta zorlanmışlardır. Bunun cevabı herhalde şudur: Bir fazileti ve iyiliği arzulamak onun gerçekleşmesini gerektirmez. Nitekim Hz. Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem (Musa-Hızır kıssasını anlatırken) "İsterdim ki Musa biraz daha sabretsin" buyurmuştur. Nitekim yeri geldiğinde açıklanacaktır. "Temenni" bölümünde bunun başka örnekleri de geçecektir. Herhalde Hz. Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem cihadın üstünlüğünü hikmetli ve mükemmel bir uslup ile anlatmak ve Müslümanları cihada teşvik etmek istemiştir. İbnü'-t-TIn "en güçlü ihtimal budur" demiştir.

 

Nevevı der ki: Bu hadiste kararlılığa (niyet güzelliğine) teşvik edilmiş, Nebi s.a.v.'in ümmetine duyduğu şefkat ve sevgi vurgulanmış ve Allah yolunda öldürülmeyi istemenin müstehap olduğu açıklanmıştır. Hadisten olmayacağı kesinlikle bilinen herhangi bir iyilik için "isterdim ki şöyle olsa" demenin de caiz olduğu anlaşılmaktadır.

 

Hadis, daha önemli bir yarardan dolayı veya kötü bir sonucu engellemek amacıyla bazı yararlı şeylerin terk edilmesinin caiz olduğunu da göstermektedir.

 

Adeten mümkün olmayan bir şeyi arzulamanın caiz olduğu da anlaşılır. Müslümanlara gelecek kötü bir sonucu yok etmek / engellemek için çalışmak gerektiği anlaşılmaktadır.

 

Bu hadis, cihadın kifai bir farz olduğunu da gösterir. Çünkü farz-ı ayn olsaydı hiç kimse cihada gitmemezlik edemezdi.

 

Ben (İbn Hacer) derim ki: Bu sonuncusu kabul edilemez. Çünkü cihad emri, ancak gücü yetene yöneliktir. Gücü yetmeyenin ise mazereti vardır. Allah (c.c.) "Gücü yetmeyenler hariç ... " buyurmuştur. Cihadm kifai farz oluşu bu hadisten değil, başka delillerden anlaşılır. Nitekim bu konu "Seferberliğin farz olması" konusunda gelecektir.

 

 

باب: فضل من يصرع في سبيل الله فمات فهو منهم.

8. CİHAD YOLCULUĞU SIRASINDA DÜŞÜP ÖLEN DE ONLARDANDIR

 

وقول الله تعالى: {ومن يخرج من بيته مهاجرا إلى الله ورسوله ثم يدركه الموت فقد وقع أجره على الله} /النساء: 100/. وقع: وجب.

Allah (c.c.) "Kim Allah ve Resulü uğrunda hicret ederek evinden çıkar da sonra ölüm onu yakalarsa artık onun mükafatı Allah'a düşer" buyurmuştur.

 

حدثنا عبد الله بن يوسف قال: حدثني الليث: حدثنا يحيى، عن محمد بن يحيى بن حبان، عن أنس بن مالك، عن خالته أم حرام بنت ملحان قال:

نام النبي صلى الله عليه وسلم يوما قريبا مني، ثم استيقظ يبتسم، فقلت: ما أضحكك؟ قال: (أناس من أمتي عرضوا علي، يركبون هذا البحر الأخضر، كالملوك على الأسرة). قالت: فادع الله أن يجعلني منهم، فدعا لها، ثم نام الثانية، ففعل مثلها، فقالت مثل قولها، فأجابها مثلها، فقالت: ادع الله أن يجعلني منهم، فقال: (أنت من الأولين). فخرجت مع زوجها عبادة بن الصامت غازيا، أول ما ركب المسلمون البحر مع معاوية، فلما انصرفوا من غزوهم قافلين فنزلوا الشأم، فقربت إليها دابة لتركبها فصرعتها فماتت.

 

[-2799 - 2800-] Enes İbn Malik, teyzesi Ümmü Haram binti Milhan'dan nakletmiştir: Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem bir gün yakınımda uyumuştu. Uyandığında tebessüm ediyordu.

 

"Niye gülüyorsunuz?" diye sordum. "Ümmetimden bir grubu rüyamda gördüm. Tahtında oturan krallar gibi şu yeşil denizde yolculuk ediyorlardı" buyurdu. "Dua etsen de Allah beni de onlardan kılsa" dedim. O da dua buyurdu. Sonra tekrar uyudu ve yine aynı şekilde uyanıp aynı şeyi söyledi. Ümmü Haram da "Allah'a dua etsen de beni de onlardan kılsa" dedi. Bunun üzerine Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem: "Sen öncekilerdensin" buyurdu.

 

Ümmü Haram, kocası Ubade İbnü's-Samit'le birlikte Muaviye'nin gönderdiği orduda Müslümanların ilk deniz yolculuğuna katıldı. Savaş bitip geri dönecekleri sırada Şam'da konakladılar. Ümmü Haram'ın binmesi için bir hayvan getirildi. Hayvan onu düşürdü ve öldü.

 

 

AÇIKLAMA:     Taberi"nin nakline göre konu başlığındaki ayet Mekke'de ikamet eden bir Müslüman hakkında indirildi. Adam "Allah'ın yeryüzü geniş değil mi ki hicret etmiyorsunuz?" ayetini duyunca hasta olduğu halde ailesine "Beni Medine'ye doğru götürün" demişti. Yola çıkardılar ve yolda öldü. Bunun üzerine bu ayet indi. Sahih nakle göre onun adı Damra idi.

 

Ümmü Haram hadisinden, cihad sona erdikten sonra dönen kişinin de sevap açısından cihada giden kişi hükmünde olduğu anlaşılmaktadır.

 

 

SONRAKİ