SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L-CİHAD VE’S-SİYER

<< 1181 >>

DEVAM: 5. ALLAH YOLUNDA SABAH VE AKŞAM CİHAD İÇİN GİDİP GELMEK VE CENNETTE YAY'IN İKİ UCU ARASI

 

حدثنا إبراهيم بن المنذر: حدثنا محمد بن فليح قال: حدثني أبي، عن هلال بن علي، عن عبد الرحمن بن أبي عمرة، عن أبي هريرة رضي الله عنه،  عن النبي صلى الله عليه وسلم قال: (لقاب قوس في الجنة خير مما تطلع عليه الشمس وتغرب. وقال: لغدوة أو روحة في سبيل الله خير مما تطلع عليه الشمس وتغرب).

 

[-2793-] Ebu Hureyre r.a.'den nakledilmiştir: Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur: "Cennette yay'ın iki ucu güneşin üzerine doğup battığı her şeyden daha değerlidir"; "Allah yolunda sabah veya akşam yola çıkmak güneşin üzerine doğup battığı her şeyden daha değerlidir."

 

Tekrar: 3253

 

حدثنا قبيصة: حدثنا سفيان، عن أبي حازم، عن سهل بن سعد رضي الله عنه،

 عن النبي صلى الله عليه وسلم قال: (الروحة والغداوة في سبيل الله أفضل من الدنيا وما فيها).

 

[-2794-] Sehl İbn Sa'd r.a.'dan nakledilmiştir: Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur: "Allah yolunda sabah veya akşam yola çıkmak dünyadan ve dünyadaki her şeyden daha değerlidir."

 

Tekrar: 2892, 3250, 6415

 

AÇIKLAMA:     "Dünyadan ve dünyadaki her şeyden daha değerli": İbn Dakiki'l-lyd şöyle der: Bu ifadeden maksat şudur: Bundan elde edilecek sevap miktarı, bütün dünya malına sahip olup tamamını Allah'a itaat amacıyla infak etmekle elde edilecek sevaptan daha çoktur.

 

Ben (İbn Hacer) derim ki: İbnü'l-Mübarek'in Cihad bölümünde naklettiği Hasen-i Basri mürseli olan hadis de bunu destekler. Bu hadis şöyledir: Allah Resulü (s.a.v.) Abdullah İbn Revaha'nın da aralarında bulunduğu bir ordu göndermişti. Abdullah, Allah Resulü (s.a.v.) ile birlikte namazda bulunmak için biraz gecikti. Hz. Nebi (s.a.v.) "Canım elinde olan Allah'a yemin ederim ki yeryüzündeki her şeyi infak etsen onların sabah çıkışlarının sevabını elde edemezsin" buyurdu.

 

Sonuç olarak maksat, dünya işlerinin basitliğini, cihadın ise önemini vurgulamak ve cennette bir çöp kadar yer elde eden kişinin dünyadaki her şeyden daha büyük bir şeyelde ettiğini belirtmektir. Bu kişi bile çok büyük birşeyelde ettiğine göre en yüksek dereceleri elde eden kişinin durumunu siz düşünün.

 

Buradaki incelik şudur: Cihadı geciktirme sebebi dünyaya ilişkin herhangi bir işe yönelmektir. Nebi (s.a.v.) cihada katılmakta geciken bu sahabıye cennetteki bu küçük farkın bile dünyadaki her şeyden daha üstün ve değerli olduğu konusunda uyarı yapmıştır.

 

 

SONRAKİ