SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’Ş-ŞURUT

<< 1164 >>

EK SAYFA – 1164-2

باب: الشروط في القرض.

16. ÖDÜNÇTE KOŞULAN ŞARTLAR

 

وقال الليث: حدثني جعفر بن ربيعة، عن عبد الرحمن بن هرمز، عن أبي هريرة رضي الله عنه،

 عن رسول الله صلى الله عليه وسلم: أنه ذكر رجلا سأل بعض بني إسرائيل أن يسلفه ألف دينار، فرفعها إليه إلى أجل مسمى.

 

[-2734-] Ebu Hureyre r.a.'den nakledilmiştir: Allah Resulü Sallallahu Aleyhi ve Sellem birinden söz etmişti. O kişi İsrailoğullarından birinden bin dinar ödünç istemişti de o da belirli bir tarihte ödemesi şartıyla ona bu parayı ödünç vermişti.

 

 

وقال ابن عمر - رضي الله عنهما - وعطاء: إذا أجله في القرض جاز.

 

Abdullah İbn Ömer ve Ata "Kişi ödünç verirken ödeme tarihi belirlerse bu caiz olur" demişlerdir.

 

 

باب: المكاتب، وما لا يحل من الشروط التي تخالف كتاب الله.

17. MÜKATEB VE HELAL OLMAYAN, ALLAH'IN KİTABINA AYKIRI OLAN ŞARTLAR

 

وقال جابر بن عبد الله - رضي الله عنهما - في المكاتب: شروطهم بينهم.وقال ابن عمر، أو عمر: كل شرط خالف كتاب الله فهو باطل وإن اشترط مائة شرط. وقال أبو عبد الله: يقال عن كليهما: عن عمر وابن عمر.

-Cabir İbn Abdullah r.a. mükateb köle hakkında "Onların şartları kendi aralarındadır" demiştir.   -Abdullah İbn Ömer veya Ömer İbnü'l-Hattab "Allah'ın kitabına aykırı olan bütün şartlar geçersizdir. İsterse yüz şart koşsun" demiştir.    -Ebu Abdullah (Buhari) "Bu söz, her ikisinden de yani Abdullah İbn Ömer'den de, Ömer İbnü'l-Hattab'tan da radıyallahu anh nakledilmiştir."

 

حدثنا علي بن عبد الله: حدثنا سفيان، عن يحيى، عن عمرة، عن عائشة رضي الله عنها قالت:

 أتتها بريرة تسألها في كتابتها، فقالت: إن شئت أعطيت أهلك ويكون الولاء لي، فلما جاء رسول الله صلى الله عليه وسلم ذكرته ذلك، قال النبي صلى الله عليه وسلم: (ابتاعيها فأعتقيها، فإنما الولاء لمن أعتق). ثم قام رسول الله صلى الله عليه وسلم على المنبر، فقال: (ما بال أقوام يشترطون شروطا ليست في كتاب الله، من اشترط شرطا ليس في كتاب الله فليس له، وإن اشترط مائة شرط).

 

[-2735-] Hz. Aişe r.anha'dan nakledilmiştir: Berire, Hz. Aişe'ye gelerek kitabet sözleşmesi için ondan yardım istemişti.

 

O da "İstersen sahiplerine kıymetini ödeyeyim ve velayet hakkın bana ait olsun" demişti ...

 

(Aişe diyor ki:) Nebi s.a.v. gelince ona olanı biteni anlattım. Bunun üzerine O (Sallallahu aleyhi ve Sellem), "Onu satın al ve azad et. Velayet hakkı azad edene aittir" buyurdu. Sonra minbere çıkarak "Bazılarına ne oluyor ki Allah'ın kitabında olmayan şartlar koşuyorlar. Allah'ın kitabından olmayan bir şeyi şart koşan kişi, isterse yüz şart koşsun bu koştuğu şartlar geçersizdir." buyurdu .

 

 

SONRAKİ