SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L-MUSAKAT (ŞİRB)

<< 1068 >>

DEVAM: 10. HAVUZ VEYA BİR TULUM SAHİBİNİN BUNLARIN İÇİNDEKİ SUDA DAHA FAZLA HAK SAHİBİ OLMASI  GÖRÜŞÜNDE OLANLAR

 

حدثنا عبد الله بن محمد: حدثنا سفيان، عن عمرو، عن أبي صالح السمان، عن أبي هريرة رضي الله عنه،  عن النبي صلى الله عليه وسلم قال: (ثلاثة لا يكلمهم الله يوم القيامة ولا ينظر إليهم: رجل حلف على سلعة لقد أعطى بها أكثر مما أعطى وهو كاذب، ورجل حلف على يمين كاذبة بعد العصر ليقتطع بها مال رجل مسلم، ورجل منع فضل ماء، فيقول الله: اليوم أمنعك فضلي كما منعت فضل ما لم تعمل يداك).قال علي: حدثنا سفيان غير مرة، عن عمرو: سمع أبا صالح، يبلغ به النبي صلى الله عليه وسلم.

 

[-2369-] Ebu Hureyre r.a. Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in şöyle buyurduğunu rivayet eder: "Üç grup insan var ki Allah (c.c) (kıyamet günü) bunlarla konuşmaz ve yüzlerine bakmaz:

 

(Birincisi), müşteriye, malına, onun verdiği bedelden daha fazlasını bir başkasının verdiğine dair yalan yere yemin eden kimsedir.

 

(İkincisi), ikindiden sonra (pazara çıkıp) başkalarının malını haksızca almak amacıyla yalan yere yemin eden kimsedir.

 

(Üçüncüsü), ihtiyacından fazla olan suyu başkalarına vermeyen kimsedir. Allah bu kimseye (kıyamet günü) şöyle der: 'Bugün ben de senden lutuf ve ihsanımı esirgiyorum. Çünkü sen kendi ellerinle imal etmediğin (ihtiyacından fazla olan) suyu başkalarından esirgemiştin'’.

 

 

AÇIKLAMA:     Buhari bu konuda dört hadis zikretmiştir. Birincisi Sehl'in r.a. rivayet ettiği hadistir ki bu konu ile ilgili açıklama sekiz konu önce yapılmıştı. Bu hadisin, konu başlığı ile ilgisi açıktır. Şöyle ki, hadisteki bardakta gencin daha fazla hak sahibi olması hükmüne, havuz ve su tutumu da dahil edilmiştir.

 

İbnü'l-Müneyyir bu görüşe şöyle cevap verir: Sağ tarafta oturan kimse, sadece sağda oturması sebebiyle bardaktaki sütte daha fazla hak sahibi olduğuna göre, bir suda zilyetliği bulunan ve suyun elde edilmesinde emeği bulunan kimse nasıl daha fazla hak sahibi olmasın?

 

İkincisi, Ebu Hureyre'nin r.a. rivayet ettiği Hz. Nebi'in Sallallahu Aleyhi ve Sellem havuzu ile ilgili hadistir. Bu konudaki açıklama, "köleler" bölümünde Hz. Nebi'in Sallallahu Aleyhi ve Sellem havuzu zikredilirken yapılacaktır. (Bkz. 6585. hadis)

 

Üçüncüsü, İbn Abbas'ın (r.a.) Hz. Hacer ve zemzemle ilgili olarak rivayet ettiği hadistir. Buhari burada gerçekten çok kısa bir şekilde yer vermiştir. Nebilerle ilgili hadisler konusunda bu hadis daha uzun bir şekilde zikredilecektir.

 

 

SONRAKİ