SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L-MUZAREA

<< 1051 >>

7. BAB

 

حدثنا محمد بن مقاتل: أخبرنا عبد الله: أخبرنا يحيى بن سعيد، عن حنظلة بن قيس الأنصاري: سمع رافع بن خديج قال: كنا أكثر أهل المدينة مزدرعا، كنا نكري الأرض بالناحية منها مسمى لسيد الأرض، قال: فمما يصاب ذلك وتسلم الأرض، ومما يصاب الأرض ويسلم ذلك، فنهينا، وأما الذهب والورق فلم يكن يومئذ.

 

[-2327-] Rafi' bin Hadic r.a. şöyle anlatır: Medine halkının çoğunluğunu teşkil edecek şekilde biz, ziraatle uğraşıyorduk. Arazinin, belirli bir kısmının ürünü mal sahibinin olacak şekilde tarlamızı kiraya verirdik. Bazen mal sahibine tahsis edilen kısma afet gelir, diğer taraf sağlam kalır bazen de tersi olurdu. Bize böyle bir işlemi yapmak yasaklandı. Altın ve gümüş mü? O gün altın, gümüş (ile kiraya verme şeklinde bir muamele) yoktu.

 

 

AÇIKLAMA:     İbn Battal yukarıdaki hadisin, bu konu altında zikredilmesini uygun görmemiş ve "Mihleb'e bu hadisle ilgili yorumunu sorduğumda bana şöyle cevap verdi" demiştir: "Belki şöyle bir bakış açısı bulunduğu için burada zikredilmiş olabilir: Bir kimse arazisini, ekim yapması veya ağaç dikmesi için diğerine kiraya verse, süre bittiği zaman arazi sahibi kiracıya, "arazimdeki ağaçlarını kes" dese, böyle bir hakkı vardır. Dolayısıyla bu, ağaç kesmenin mubah olduğunu göstermektedir."

 

Altın ve gümüşle kiraya verme uygulaması olmadığından bahsedilmiş ancak bu şekilde bir kiraya vermenin yasak olduğu söylenmemiş, bu tür bir uygulamanın hükmüne hiç değinilmemiştir. Bu konudaki açıklama, inşaallah on konu sonra gelecektir.

 

 

SONRAKİ