SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L-MUZAREA

<< 1049 >>

باب: استعمال البقر للحراثة.

4. ÇİFTÇİLİKTE ÖKÜZ KULLANMA

 

حدثنا محمد بن بشار: حدثنا غندر: حدثنا شعبة، عن سعد: سمعت أبا سلمة، عن أبي هريرة رضي الله عنه،  عن النبي صلى الله عليه وسلم قال: (بينما رجل راكب على بقرة التفتت إليه، فقالت: لم أخلق لهذا، خلقت للحراثة، قال: آمنت به أنا وأبو بكر وعمر، وأخذ الذئب شاة فتبعها الراعي، فقال الذئب: من لها يوم السبع، يوم لا راعي لها غيري، قال آمنت به أنا وأبو بكر وعمر). قال أبو سلمة: وما هما يومئذ في القوم.

 

[-2324-] Ebu Hureyre r.a.'den nakledildiğine göre Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur: "Bir kimse bir öküze binmişti. Öküz, adama bakarak, "Ben bu amaçla yaratılmadım, tarla sürmek için yaratıldım" demiştir. Ben, Ebu Bekir ve Ömer öküzün böyle söylediğine inandık.

 

Bir keresinde de kurt bir koyunu yakalamıştı. Çoban kurdun arkasından gitti. Kurt çobana, "Benim dışımda hiçbir çobanın bulunmayacağı, yırtıcı hayvanların hüküm sürdüğü gün bu koyunu kim kurtarabilir?" dedi Ben, Ebu Bekir ve Ömer bu olaya inandık."

 

Ebu Seleme, "Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem bunları söylerken Ebu Bekir ve Ömer yanında değildi" demiştir.

 

Tekrar: 3471, 3663, 3690

 

Diğer tahric: Tirmizi Menakib; Müslim, Fezail

 

AÇIKLAMA:     "Menakib" bölümünde bu konuyla ilgili detaylı açıklama yapılacaktır. (Bkz. 3663. hadis.) 

 

İbn Battal şöyle demiştir: "Bu hadis, "Atları, katırları ve eşekleri binmeniz ve (gözlere) zinet olsun diye (yarattı). Allah şu anda bilemeyeceğiniz daha nice (nakil vasıtaları) yaratır. "[en-Nahl, 8] ayeti at eti yemenin yasak olduğunu savunanlara karşı bir delildir. Çünkü eğer söz konusu ayet, at eti yemenin haram olmasını gerektirseydi, bu hadis de, sığır eti yemenin yasak olmasına bir delilolması gerekirdi. Çünkü öküz, "Ben tarla sürmek için yaratıldım" demiştir. Oysa alimler, sığır eti yemenin caiz olduğu konusunda fikir birliği içindedir. Bu durum, ayette, "üzerine binmeniz" şeklinde anılması, Allah'ın genelolarak attan istifade edilme nimetIerini zikreden bir kayıt anlamında anlaşılmalıdır. Öküzün, "Ben tarla sürmek için yaratıldım" demesi de böyledir. Bu durumda öküzle ilgili yararlardan sadece biri zikredilmiş olmaktadır.

 

 

SONRAKİ