SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’Ş-ŞUF’A

<< 1026 >>

باب: أي الجوار أقرب.

3. HANGİ TÜR KOMŞULUK DAHA YAKINDIR

 

حدثنا حجاج: حدثنا شعبة (ح). وحدثني علي بن عبد الله: حدثنا شبابة: حدثنا شعبة: حدثنا أبو عمران قال: سمعت طلحة بن عبد الله، عن عائشة رضي الله عنها:قلت: يا رسول الله، إن لي جارين، فإلى أيهما أهدي؟ قال:(إلى أقربهما منك بابا).

 

[-2259-] Aişe r.anha şöyle demiştir: Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'e, "Ey Allah'ın Resulü! İki komşum var. Hangisine hediye vereyim?" diye sordum. Bana, "Kapısı sana en yakın olan'a" buyurdu.

 

Tekrar: 2595, 6020

 

 

AÇIKLAMA:     İbn Battal şöyle demiştir: "Bu hadiste, komşunun şuf'a hakkı bulunduğuna dair herhangi bir delil yoktur. Çünkü Aişe r.anha, sadece komşularından hangisine öncelikle hediye vermesi gerektiğini sormuştur. Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem de, en yakın olanın daha layık olduğunu söylemiştir."

 

Bu görüşe şöyle cevap verilmiştir: Komşuların şuf'a hakkına sahip olduğunu, Ebu Rafi' hadisi ortaya koymaktadır. Aişe'nin naklettiği hadisten ise, şuf'a hakkını kullanmada, yakın komşunun, uzak komşuya göre daha öncelikli olduğu hükmü çıkarılmıştır. Çünkü bütün komşular, şuf'a hakkının ortaya konulmasındaki illet bakımından eşittir. Bu illet, araya üçüncü bir şahsın girmesi ile ortaya çıkacak zarardır. Fakat aynı konakta / çevrikte (geniş ve çok odalı bölmeli etrafı çevrili ev, dar) ortak olan ve konağa bitişik durumdaki evler için durum böyle değildir.

 

KİTABU ŞUF’A BİTTİ.

KİTABUL İCARE BİR SONRAKİ SAYFADA.

 

 

SONRAKİ SAYFA