SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L BUYU’

<< 996 >>

باب: بيع الغرر وحبل الحبلة.

61. ĞARAR SATIMI, ANA KARNINDAKİ YAVRUNUN DOĞURMASI ZAMANINDA BEDELİ ÖDENMEK ÜZERE HAYVAN SATIMI

 

حدثنا عبد الله بن يوسف: أخبرنا مالك، عن نافع، عن عبد الله ابن عمر رضي الله عنهما: أن رسول الله صلى الله عليه وسلم نهى عن بيع حبل الحبلة، وكان بيعا يتبايعه أهل الجاهلية، وكان الرجل يبتاع الجزور إلى أن تنتج الناقة، ثم تنتج التي في بطنها.

 

[-2143-] Abdullah İbn Ömer r.a. şöyle demiştir: Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem, vadesi, devenin karnındaki yavrunun yavrusunun doğumuna kadar belirlenerek yapılan satım'ı yasakladı. Bu, cahiliye devrinde halk'ın yaptığı bir satım idi. Cahiliye devrinde kişi, hayvan'ın karnındaki yavrunun doğum yapması zamanında bedelini vermek şartıyla deve satın alırdı.

 

 

AÇIKLAMA:     Buhari, konu başlıiı ile, Ahmed İbn Hanbel'in, İbn İshak'ın, Nafi'den, onun da İbn Ömer'den rivayet ettiği şu hadis'e işaret etmektedir: "Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem ğarar satışını yasakladı."

 

Müslim, ğarar satışının yasaklanması ile ilgili hadisi Ebu Hureyre'den, İbn Mace ise İbn Abbas'tan rivayet etmiştir.

 

Ahmed İbn Hanbel, İbn Mes'ud'dan merfu olarak şunu rivayet etmiştir: "Sudaki balığı satmayın. Çünkü bu ğarardır."

 

 

Ğarar Satışı Nedir?

 

Sudaki balığın satışı, ğarar satışının türlerinden biridir. Havadaki kuşun, mevcut olmayan, bilinmeyen şeyin, kaçak kölenin satımı da bu kapsama girer.

 

Nevevi şöyle demiştir: Ğarar satışı konusundaki yasak, satış konusu ile ilgili temel kurallardan biridir. Bunun kapsamına pek çok şey girer. Ğarar'ın kapsamından yalnızca iki şey istisna edilir:

 

1. Satılan malın kapsamına tebean dahil olan şeyler ki bunların tek başına satımı caiz değildir.

 

2. Değerinin düşük olması veya ayrılıp belirgin hale getirilmesindeki zorluk sebebiyle ğarar şeklinde satımına müsamaha gösterilen şeyler.

 

Evin arazisinin satımı, memesinde süt bulunan hayvanın, hamile hayvanın satımı ilkine girer starlı cübbe satımı, su satıcısından su içmek de ikincisine gırer.

 

Hadisin Arapça aslında yer alan ........ "Habelu'l-hable" satışı iki farklı şekilde açıklanmıştır:

 

1. Hamne hayvanın karnındaki yavrunun doğuracağı yavrunun satımı. Bu durumda, henüz mevcut olmayan bir şeyin satımı söz konusu olduğundan (bey-i ma'dum sebebiyle) satım akdi yasaklanmıştır.

 

2. Satım bedelinin, hamile hayvanın yavrusunun yavrusu doğunca ödenmek üzere yapılan satım. Bu durumda satım akdi, bedelin ödeme süresinin belli olmaması sebebiyle yasaklanmıştır.

 

Alimlerin bu konudaki görüş ayrılıkları aslında bir şeyin değersiz olup olmadığı, ayrılmasının kolayolup olmadığı konusu ile ilgilidir.

 

İleride Ubeydullah İbn Ömer, Nafi' ve İbn Ömer yolu ile gelen şu hadis: "Cahiliye halkı deve etini, hayvanın yavrusunun yavrusunun doğumunda bedeli ödenmek üzere satarlardı. Hz. Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem bunu yasakladı." Bunun yasaklanmasının sebebi, söz konusu satışın; mevcut olmayan, bilinmeyen, teslimi mümkün olmayan bir şeyin satışı kapsamına dahil olmasındandır. Bu yüzden ğarar satışına dahildir.

 

 

SONRAKİ