SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L BUYU’

<< 965 >>

باب: من أحب البسط في الرزق.

13- Rızkının Genişlemesini İsteyen Kimse

 

حدثنا محمد بن أبي يعقوب الكرماني: حدثنا حسان: حدثنا يونس: حدثنا محمد، عن أنس بن مالك رضي الله عنه قال: سمعت رسول الله صلى الله عليه وسلم يقول: (من سره أن يبسط له في رزقه، أو ينسأ له في أثره، فليصل رحمه).

 

[-2067-] Enes b. Malik r.a. Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'den şunu duyduğunu söylemiştir: "Kim rızkının genişletilmesini ve ömrünün uzatılmasını isterse akrabası ile ilişkisini devam ettirsin."

 

Tekrar: 5968

 

AÇIKLAMA:     Bu hadis, rızkın genişlemesini ve ömrün uzamasını istemeyi mutlak olarak mekruh görenlerin aksine bunu istemenin caiz olduğunu gösterir.

 

Hadisin Arapça aslında geçen ‘’ أثر eser" kelimesi, ömrün geri kalan kısmı anlamına gelir. Nitekim Züheyr şu şiirinde bunu bu anlamda kullanmıştır:

 

Kişi yaşadığı sürece emeü devam eder,

 

Ömrü sona erinceye kadar, emelinin yanına varamaz.

 

[Rızkın Genişlemesi ve Ömrün Uzatılması Ne Demektir?]

 

Alimler şöyle demişlerdir: Rızkın genişletilmesi, bereketlenmesi anlamına ge­lir. Ömrün artması ise bedende kuvvetin oluşmasıdır. Çünkü akrabalarla ilişkiyi sürdürmek sadakadır. Sadaka ise malı çoğaltır, artırır. Mal sadaka ile artar, çoğa­lır. Çünkü insanın rızkı o daha ana karnında iken yazılmıştır. Bu sebeple böyle bir yorum yapılmasına gerek duyulmuştur.

 

Yahut da bu hadis şu anlama gelir. Kişinin kaderi şartlı olarak yazılır. Örne­ğin "akrabası ile ilişkisini sürdürürse ömrü şu kadar, sürdürmezse bu kadardır".

 

Ya da bunun anlamı, öldükten sonra güzel bir şekilde anılmaktır.

 

Bunun hikmeti, bunu mükellefe bildirmek suretiyle onun iyiliğin faziletini, akraba ile ilişkiyi kesmenin kötülüğünü bilmesini sağlamaktır.

 

 

SONRAKİ