SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L BUYU’

<< 964 >>

EK SAYFA 964-2

باب: قول الله تعالى: {أنفقوا من طيبات ما كسبتم} /البقرة: 267/.

12- Yüce Allah'ın "Kazandıklarınızın İyilerinden İnfak Edin" ayeti

 

حدثنا عثمان بن أبي شيبة: حدثنا جرير، عن منصور، عن أبي وائل، عن مسروق، عن عائشة رضي الله عنها قالت: قال النبي صلى الله عليه وسلم: (إذا أنفقت المرأة من طعام بيتها غير مفسدة، كان لها أجرها بما أنفقت، ولزوجها بما كسب، وللخازن مثل ذلك، لا ينقص بعضهم أجر بعض شيئا).

 

[-2065-] Aişe r.anha Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in şöyle buyurduğunu söylemiştir: "Kadın, bir bozgunculukta bulunmaksızın kendi evindeki yiyecekten infak ederse, infak ettiğinin sevabını alır. Kocası da bunu kazanmanın sevabını alır. Hazin (yiyecek vb. şeyleri koruyan bekçi vb. kimseler) için de aynı şey söz konusudur. Bunlar birbirinin sevabını eksiltmez".

 

 

حدثني يحيى بن جعفر: حدثنا عبد الرزاق، عن معمر، عن همام قال: سمعت أبا هريرة رضي الله عنه، عن النبي صلى الله عليه وسلم قال:

 (إذا أنفقت المرأة من كسب زوجها، عن غير أمره، فلها نصف أجره).

 

[-2066-] Hemmam, Ebu Hureyre aracılığıyla NebiSallallahu Aleyhi ve Sellem'den şunu rivayet etmiştir: "Kadın, kocasının kazancından (Allah yolunda) kocasının emri olmaksızın infak ederse, bunun ecrinin yarısını alır.”

 

Tekrar: 5192, 5195, 5360

 

 

AÇIKLAMA:     Ebu Hureyre'nin hadisi, kadının sevap alması için kocanın izin vermiş olma­sını şart koşanları reddetmektedir.

 

[Kocanın emri olmaksızın hanımının infakta bulunması iki anlamda anlaşı­labilir:]

 

a- Daha doğru olan yorum, bu hadisin "kadının, kocanın belirlediği kimseye kocasından izin almaksızın infakta bulunması" şeklindeki yorumdur. Bunun ko­canın kazancından olması sebebiyle koca da ecir almaktadır.

 

b- Bu şu anlama da gelebilir: Koca, hanımına daha önce genel anlamda malından infakta bulunması için izin vermiş olmakla birlikte, kadın infakta bulu­nurken özel olarak izin almamıştır.

 

Hadisin bu iki şekilde anlaşılması gereklidir. Aksi taktirde infak kocanın ne genel ne de özel olarak izni olmaksızın yapıldığında kadın sevap değil günah ka­zanır.

 

 

SONRAKİ