SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L-İ’TİKAF

<< 954 >>

باب: الاعتكاف ليلا.

5- Geceleyin İtikaf Yapmak

 

حدثنا مسدد: حدثنا يحيى بن سعيد، عن عبيد الله: أخبرني نافع، عن ابن عمر رضي الله عنهما:

 أن عمر سأل النبي صلى الله عليه وسلم قال: كنت نذرت في الجاهلية أن أعتكف ليلة في المسجد الحرام؟. قال: (فأوف بنذرك).

 

[-2032-] İbn Ömer r.a. şöyls demiştir: Ömer r.a. Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'e: "Ben cahiliye döneminde Mescid-i Haram'da bir gece itikaf yapmayı adamıştım" dedi. Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem: "Adağını yerine getir" buyurdu.

 

Tekrar: 2043, 3144, 4320, 6697

 

 

AÇIKLAMA:     Burada kastedilen gündüz itikafta kalmaksızın yalnızca geceleyin itikafta kalmaktır.

 

İtikafta Oruç Şart Mıdır?

 

Bu hadis, oruç olmaksızın itikaf yapmanın caiz olduğuna delil getirilmiştir. Çünkü gece, oruç vakti değildir. Şayet itikaf için oruç şart olsaydı Hz. Peygam­ber, Hz. Ömer'e bunu emrederdi.

 

Buharı bu hadisi birkaç konu sonra "İtikaf yapan kimseye orucu gerekli görmeyenler" başlığı altında da vermiştir. Buradaki konu başlığı da diğer konu başlığını gerektirmektedir. Çünkü gündüz olmaksızın yalnız gece itikaf yapmak caiz olduğuna göre oruçsuz olarak itikaf yapmanın da caiz olması gerekir. Ancak aksi söz konusu değildir.

 

İbn Ömer ve İbn Abbas ise itikafta orucu şart kılmışlardır. Abdürrezzak sahih senetle bunu onlardan rivayet etmiştir. Yine Aişe'den de benzer bir görüşü rivayet etmiştir. İmam Malik, Evzaî ve Hanefîler de bu görüştedir. İmam Ahmed ve İshak'tan farklı rivayetler vardır.

 

Bu hadis, "itikafın en azı on gündür" veya "bir günden fazladır" diyenlerin görüşünü de reddetmektedir.

 

 

SONRAKİ