SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

EBVABU FEDAİLİ MEDİNE

<< 894 >>

باب: المدينة تنفي الخبث.

9- Medine Pis Olanı Barındırmaz

 

حدثنا عمرو بن عباس: حدثنا عبد الرحمن: حدثنا سفيان، عن محمد بن المنكدر، عن جابر رضي الله عنه: جاء أعرابي النبي صلى الله عليه وسلم فبايعه على الإسلام، فجاء من الغد محموما، فقال: أقلني، فأبى، ثلاث مرات، فقال: (المدينة كالكير تنفي خبثها، وينصع طيبها).

 

[-1883-] Cabir İbn Abdullah r.a. anlatıyor: "Bir gün bir bedevi Resûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'e gelerek Müslüman olmak üzere beyat etti. Fakat ertesi gün telaşlı bir halde adeta çıldırmış gibi geldi ve: "Sana verdiğim bey'atı boz!" dedi. Resûl-i Ekrem Sallallahu Aleyhi ve Sellem adam'ın bu talebini üç defa geri çevirdi ve şöyle buyurdu: "Medine körük gibidir; pis ve işe yaramaz olanları sürüp atar, temiz ve iyi olanları ise ortaya çıkarır."

 

Tekrar: 7209, 7211, 7216, 7322

 

 

حدثنا سليمان بن حرب: حدثنا شعبة، عن عدي بن ثابت، عن عبد الله ابن يزيد قال: سمعت زيد بن ثابت رضي الله عنه يقول: لما خرج النبي صلى الله عليه وسلم إلى أحد، رجع ناس من أصحابه، فقالت فرقة: نقتلهم، وقالت فرقة: لا نقتلهم، فنزلت: {فما لكم في المنافقين فئتين}. وقال النبي صلى الله عليه وسلم: (إنها تنفي الرجال كما تنفي النار خبث الحديد).

 

[-1884-] Zeyd İbn Sabit anlatıyor: "Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem Uhud savaşına çıkınca onunla birlikte hareket edenlerden bir kısmı ordudan ayrılıp geri döndü. Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem ile birlikte devam eden ashabından bir kısmı: "Onları öldürelim!" derken diğer bir kısmı ise "Hayır, öldürmeyelim!" diyordu. Bu olayla ilgili olarak: "Siz ne diye münafıklar hakkında böyle iki farklı gruba ayrılırsınız ki! [Nisa 88] ayeti indi ve Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu: "Ateş nasıl demirin kirini pasını temizlerse Medine de insanların iyisini kötüsünü öyle ayıklar!"

 

Tekrar: 4050, 4589

 

 

AÇIKLAMA:     Medine iyi olmayanları sürüp atmak ve ortaya çıkarmak suretiyle kendi top raklarında barındırmaz.

 

Bedevînin beyat’ının geri alınmasına yönelik talebi hakkında görüş ayrılıkları vardır. Bazıları onun Müslüman olmasıyla ilgili bey'atından vazgeçmek istediğini söylerken başkaları ise hicret ile ilgili beyat’tan vazgeçmek istediğini savunmuştuı Bu ikinci görüş sahipleri şöyle bir açıklama yapmışlardır: "Bu bedevi Müslüman olmaktan vazgeçme yönünde bir talebi olsaydı dininden dönmüş (irtidat) olacaktı ve dolayısıyla dinden dönme suçu yüzünden öldürülmesi gerekecekti."

 

[Ayıklar diye tercüme edilen] tenseu fiili saflaştırmak, kurtarmak anlamlarına gelir. Bu fiil ile Medine kötü olanları ayıklayınca temiz olanların ortaya çıkacağı anlatılmaktadır.

 

 

SONRAKİ