SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

EBVABU FEDAİLİ MEDİNE

<< 895 >>

10 [Nebi s.a.v.'in Medine Sevgisi]

 

حدثنا عبد الله بن محمد: حدثنا وهب بن جرير: حدثنا أبي: سمعت يونس، عن ابن شهاب، عن أنس رضي الله عنه،  عن النبي صلى الله عليه وسلم قال: (اللهم اجعل بالمدينة ضعفي ما جعلت بمكة من البركة).تابعه عثمان بن عمر، عن يونس.

 

[-1885-] Enes ibn Malik r.a.'in naklettiğine göre Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur: "Allahım, Mekke'ye verdiğin bereketin iki katını Medine'ye ver!"

 

 

حدثنا قتيبة: حدثنا إسماعيل بن جعفر، عن حميد، عن أنس رضي الله عنه: أن النبي صلى الله عليه وسلم كان إذا قدم من سفر، فنظر إلى جدرات المدينة، أوضع راحلته، وإن كان على دابة حركها، من حبها.

 

[-1886-] Enes İbn Malik'in şöyle dediği nakledilmiştir: "Resul-i Ekrem Sallallahu Aleyhi ve Sellem bir yolculuktan dönerken Medine'nin bahçelerini görünce Medine'ye olan sevgisinden dolayı yüklerini taşıyan hayvanı hızlandırır ve binek üzerinde ise bineğini dört nala koştururdu."

 

 

AÇIKLAMA:     "Allahım, Mekke'ye verdiğin bereketin iki katını Medine'ye ver!" Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in burada Medine için dilediği bereket dünyevî bere­ketlerdir. Biz bunu Resulullah'ın (s.a.v.): "Allah'ım, saımtza ve müddümüze bereket ver!" diye yaptığı duadan anlıyoruz. Ancak Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem Medine için Mekke'den daha fazla bereket dilerken dünyevî bereketlerden daha genel bir bereket de dilemiş olabilir. Yalnız böyle genel bir bereket dilenmiş olsa bile Mekke'nin üstünlüğüne ve bazı açılardan bereketinin Medine'den daha fazla olduğuna işaret eden rivayetleri de göz önüne almamız gerekecektir. Nitekim Mekke'de kılınan namazın Medine'de kılınan namazlardan daha faziletli ve sevap olduğunu biliyoruz.

 

Resulullah'ın (s.a.v.) bu duası Medine'nin Mekke'den daha fazilet­li ve üstün olduğunu gösterir. Fakat herhangi bir yer, nesne veya kişinin herhan­gi bir konudaki üstünlüğü onun her bakımdan (mutlak anlamda) üstün olduğu anlamına gelmez. "Eğer bu açıklamayı kabul edersek Şam'ın ve Yemen'in Mek­ke'den üstün olduğunu kabul etmemiz gerekecektir. Çünkü Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem üç defa dua ederek "Allahım Şam'ımızı bizim için bereketli kıl!" demiştir" diyenlere ise şöyle cevap vermek mümkündür: "Pekiştirme ifadesi ifa­dede geçen özelliğin çoğalmasını gerektirmez."

 

 

باب: كراهية النبي صلى الله عليه وسلم أن تعرى المدينة.

11- Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Medine Çevresinin Boşaltılmasını Hoş Görmemiştir

 

حدثنا ابن سلام: أخبرنا الفزاري، عن حميد الطويل، عن أنس رضي الله عنه قال:

 أراد بنو سلمة أن يتحولوا إلى قرب المسجد، فكره رسول الله صلى الله عليه وسلم أن تعرى المدينة، وقال: (يا بني سلمة، ألا تحتسبون آثاركم). فأقاموا.

 

[-1887-] Enes İbn Malik (r.a.)'in şöyle dediği nakledilmiştir: "Seleme oğulları kendi mahallelerini bırakıp Mescid-i Nebevî'nin yakınlarına taşınmak İstemişti. Fakat Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem Medine çevresinin boşaltılmasını hoş karşılamadı ve şöyle buyurdu: "Ey Seleme oğulları, (attığınız her adımda bıraktığınız) izleriniz için sevap alacağınızı hesaba katmaz mısınız?!" Bunun üzerine taşınmaktan vazgeçip mahallelerinde yaşamaya devam ettiler."

 

 

12- Bab

 

حدثنا مسدد، عن يحيى، عن عبيد الله بن عمر قال: حدثني خبيب بن عبد الرحمن، عن حفص بن عاصم، عن أبي هريرة رضي الله عنه،

 عن النبي صلى الله عليه وسلم قال: (ما بين بيتي ومنبري روضة من رياض الجنة، ومنبري على حوضي).

 

[-1888-] Ebu Hureyre r.a.'in naklettiğine göre Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur: "Evim ile minberim arası cennet bahçelerinden bir bahçedir. Minberim ise havzımın başındadır."

 

 

SONRAKİ