SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

EBVABU FEDAİLİ MEDİNE

<< 893 >>

DEVAM: 8- Medine Surları / Kaleleri

 

حدثنا يحيى بن بكير: حدثنا الليث، عن عقيل، عن ابن شهاب قال: أخبرني عبيد الله بن عبد الله بن عتبة: أن أبا سعيد الخدري رضي الله عنه قال:

 حدثنا رسول الله صلى الله عليه وسلم حديثا طويلا عن الدجال، فكان فيما حدثنا به أن قال: (يأتي الدجال، وهومحرم عليه أن يدخل نقاب المدينة، ينزل بعض السباخ التي بالمدينة، فيخرج إليه يومئذ رجل هو خير الناس، أو من خير الناس، فيقول: أشهد أنك الدجال، الذي حدثنا عنك رسول الله صلى الله عليه وسلم حديثه، فيقول الدجال: أرأيت إن قتلت هذا ثم أحييه هل تشكون في الأمر؟. فيقولون: لا، فيقتله ثم يحييه، فيقول حين يحييه: والله ما كنت قط أشد بصيرة مني اليوم، فيقول الدجال: أقتله فلا أسلط عليه).

 

[-1882-] Ebu Saîd el-Hudrî anlatıyor: Bir gün Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem bize Deccal hakkında uzun bir konuşma yaptı. O'nun Sallallahu Aleyhi ve Sellem bize anlattıklarından bir kısmı şöyle idi: "Medine'nin geçitlerini aşması kesinlikle engellenmiş olan Deccal, Medine civarındaki boş bir araziye gelecek. O gün onun karşısına insanların en hayırlısı çıkacak ve şöyle diyecek: "Ben kesinlikle şahidim ki, sen Resûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in bahsettiği Deccal'sın!" Bunun üzerine Deccal çevresindekilere: "Ne dersiniz, ben şimdi bu adamı öldürüp sonra tekrar diriltirsem artık benim iddiamdan herhangi bir kuşku duyar mısınız?" der. Onlar da: "Asla kuşku duymayız!" diye cevap verirler. Bu konuşmanın ardından Deccal o adamı öldürür ve sonra diriltir. Adam da diriltilince şöyle der: "Allah'a yemin ederim ki, (senin yalancılığın hakkında) şu ana kadar hiç böylesine kesin bir inanca sahip olmamıştım!" Bunun üzerine Deccal: "Bu adamı yine öldüreceğim ve bir daha başıma iş açamayacak!" diye karşılık verecek."

 

Tekrar; 7132.

Bu konuyla ilgili diğer açıklamalar İçin bk. {Fitneler bölümü, 26. konu)

 

 

AÇIKLAMA:     "Mekke ve Medine dışında Deccal'in ayak basmadığı hiçbir yer kalmayacak" ifadesini alimlerin çoğunluğu açık (zahir) ve genel (umûm) anlamını esas alarak bizzat Deccal'in her yere gireceğini kabul etmişlerdir. Sadece İbn Hazm bu ko­nuda farklı düşünmüştür. Ona göre her yere girecek olan Deccal değil onun birlikleri ve ordusudur. İbn Hazm Deccal'in hüküm süreceği günlerin az olacağını dikkate alarak onun her yere girmesinin mümkün olmasını uzak bir ihtimal ola­rak görmüş gibidir. Fakat İbn Hazm, İmam Müslim'in sahihinde nakledilen ve Deccal'in hüküm süreceği günlerden birinin bir yıl kadar olacağını anlatan riva­yeti gözden kaçırmış olmalıdır.

 

"Sonra Medine'de, orada yaşayanları sarsan üç deprem olacak' Bu üç dep­rem peşpeşe olacak ve imanında samimi (ihlas sahibi, şirksiz iman ehli) olma­yanları Medine'den çıkaracak. Bu depremlerin ardından Medine'de sadece sa­mimi müminler kalacak ve Deccal de onların başına musallat olamayacak.

 

 

SONRAKİ