SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L-HAC

<< 827 >>

باب: النحر في منحر النبي صلى الله عليه وسلم بمنى.

116- Minada, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’in Hayvanını Kestiği Yerde Hayvanı Kesmek

 

حدثنا إسحق بن إبراهيم: سمع خالد بن الحارث: حدثنا عبيد الله ابن عمر، عن نافع:

 أن عبد الله رضي الله عنه كان ينحر في المنحر. قال عبيد الله: منحر رسول الله صلى الله عليه وسلم.

 

[-1710-] Nafi' şöyle dedi: Abdullah b. Ömer r.a., kurban kesim yerinde hayvanını keserdi.

 

Ubeydullah:  "Yani Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kestiği yerde" dedi.

 

 

حدثنا إبراهيم بن المنذر: حدثنا أنس بن عياض: حدثنا موسى بن عقبة، عن نافع: أن ابن عمر رضي الله عنهما كان يبعث بهديه من جمع من آخر الليل، حتى يدخل به منحر النبي صلى الله عليه وسلم، مع حجاج، فيهم الحر والمملوك.

 

[-1711-] Nafi' şöyle dedi: Abdullah b. Ömer r.a. hedyini gecenin sonunda Cem (Müzdelife)'den Hz.Nebi'in hedyini kestiği yere, içinde hür ve kölelerin bulunduğu hacılar ile birlikte gönderirdi.

 

 

AÇIKLAMA:     İbnü't-Tîn şöyle demiştir: Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in hedyini kestiği yer, mescidin yanındaki birinci şeytan taşlama yerinin yakınındadır. Hayvanı burada kesmek diğer yerlerde kesmeye göre daha faziletlidir, çünkü Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur: "Kesim yeri burasıdır. Bütün Mina kesim yeridir".

 

Bu hadisi Müslim, Cabir'den şu şekilde nakletmiştir: "Ben hedyi burada kes­tim. Mina'nm bütün her yeri kurban kesim yeridir. Sizler konakladığınız yerler­de kesin".

 

Hadisten ilk anda anlaşıldığına göre Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in orada kesmesi, ibadete ilişkin bir sebepten değil rastgele olmuştur. Ancak İbn Ömer, Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in her fiiline tam tamına uymak konu­sunda ısrarcı olduğu için Hz. Nebi'in kestiği yerde hedyi kesmiştir.

 

 

SONRAKİ