SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 633 >>

باب: اتباع النساء الجنائز.

29. Kadınların Cenazeyi Takip Etmesi

 

حدثنا قبيصة بن عقبة: حدثنا سفيان، عن خالد، عن أم الهذيل، عن أم عطية رضي الله عنها قالت: نهيما عن اتباع الجنائز، ولم يعزم علينا.

 

[-1278-] Ümmü Atiyye r.anha şöyle demiştir: "Cenazeleri takip etmemiz yasaklandı. Ancak bu konuda bize ısrarda bulunulmadı (şiddet gösterilmedi)."

 

 

AÇIKLAMA:     Zeyn İbnül-Müneyyir şöyle demiştir: Buhari "Cenazeyi takip etmenin fa­zileti" konusu ile bu konu arasına başka pek çok konular yerleştirmiştir. Bu, ka­dınlar ile erkekler arasında bu konuda bir fark bulunduğunu hissettirmektedir. Bu konudaki fazilet kadınlar hakkında sabit olmayıp erkeklere özgüdür. Çünkü yasak, yasaklanan şeyin haram veya mekruh olmasını gerektirir. Faziletli olmak ise müstehap olmayı gerektirir. Bu ikisi bir arada bulunamaz. Buhari ihtimal söz konusu bulunduğundan konu başlığında kadınların cenazeyi takip etmelerinin hükmünü zikretmemiştir. Bu yüzden alimler de bu konuda ihtilaf etmişlerdir. alimlerin bu ihtilafı, kadınların cenazeyi takiplerinde bir mefsedet söz konusu olmaması hali ile sınırlıdır. (Bir mefsedet söz konusu olduğunda bunun haram olduğunu, bütün alimler kabul etmiştir).

 

"Bize ısrarda bulunulmadı (şiddet gösterilmedi)": Yani diğer yasaklar konu­sunda olduğunun aksine, burada kuvvetli bir yasak getirilmedi. Ümmü Atıyye bu sözü ile şunu kasdetmektedir: "Cenazeyi takip etmemiz, haram kılınmadı, mekruh görüldü."

 

Kurtubi şöyle demiştir: Ümmü Atıyye'nin söylediğinden ilk anda anlaşılan bunun tenzihen mekruh olmasıdır. İlim ehlinin çoğunluğu da bu görüştedir.

 

Malik bunun caiz olduğu görüşüne meyletmiştir ki aynı zamanda Medine halkının uygulaması da böyledir.

 

Bunun caiz olduğunu gösteren hususlardan biri de İbn Ebi Şeybe'nin, Muhammed İbn Amr İbn Ata, onun da Ebu Hüreyre'den rivayet ettiği şu hadistir: Resulullah (s.a.v.) bir cenazede idi. Ömer cenazeyi götürenler arasında bir kadın görünce ona bağırmaya başladı. Bunun üzerine Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem Ömer'e "Onu bırak ey Ömer" buyurdu. Bu hadisi İbn Mace ve Nesai de aynı yolla rivayet etmişlerdir. Hadisi rivayet ettikleri diğer bir yol da Muhammed İbn Amr İbn Ata, Seleme İbnü'l-Ezrak ve Ebu Hüreyre'dir. Hadisi rivayet edenler güvenilir kimselerdir.

 

 

SONRAKİ