SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L-CENAİZ

<< 632 >>

باب: من استعد الكفن في زمن النبي صلى الله عليه وسلم فلم ينكر عليه.

28. Nebi (s.a.v.) Zamanında Kefenini Hazırladığı Halde Nebi'in Yadırgamadığı  Kimse

 

حدثنا عبد الله بن مسلمة: حدثنا ابن أبي حازم، عن أبيه، عن سهل رضي الله عنه: أن امرأة جاءت النبي صلى الله عليه وسلم ببردة منسوجة، فيها حاشيتها، أتدرون ما البردة؟ قالوا: الشملة، قال: نعم. قالت: نسجتها بيدي فجئت لأكسوكها، فأخذها النبي صلى الله عليه وسلم محتاجا إليها، فخرج إلينا وإنها إزاره، فحسنها فلان فقال: اكسينها، ما أحسنها، قال القوم: ما أحسنت، لبسها النبي صلى الله عليه وسلم محتاجا إليها، ثم سألته، وعلمت أنه لا يرد، قال: إني والله، ما سألته لألبسها، إنما سألته لتكون كفني، قال سهل: فكانت كفنه.

 

[-1277-] Sehl r.a. şöyle dedi: Bir kadın elinde kenarlı, dokunmuş bir kaftanla Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in huzuruna girdi. (Sehl yanındakilere) "Bilir misiniz bürde nedir? Semledir (bütün bedeni örten bir elbisedir)" dediler. (Sehl): "Evet" dedi. (Sehl, olayı anlatmaya devam ederek şöyle dedi): Kadın Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'e: "Bunu kendi ellerimle dokudum ve senin giymen için getirdim" dedi. Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem de onu aldı. O sıra o elbiseye ihtiyacı vardı. Sonra Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem bunu giyerek yanımıza çıktı. Sahabe'den biri bunu güzel bularak şöyle dedi: "Ya Resulallah! Bu ne güzelmiş. Lütfen bunu bana veriniz" dedi. (Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem evine girerek o elbiseyi çıkardı ve onu isteyen kişiye gönderdi).

 

Orada hazır bulunanlar; "Bunu iyi etmedin. Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in bu elbiseye ihtiyacı vardı. Sen ise onun geri çevirmeyeceğini bilerek ondan bunu istedin" dediler. Adam: ''Vallahi ben bunu giymek için istemedim. Ben bu elbise kefenim olsun diye istedim" dedi. (Sehl dedi ki): Gerçekten de bu elbise onun kefeni oldu.

 

Tekrar: 2093, 5810, 6036

 

 

AÇIKLAMA:     Konu başlığı şuna işaret etmektedir: Kaftanı isteyen sahabî, diğerleri tarafından Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in kaftanını İstedi diye yadırgandı. Kaftanı isteyen kişi, bunu isteme sebebini açıkladığında ise bunu yadırgamadılar.

 

Bu hadis, ölü için tahsil edilmesi şart olan kefen vb. şeylerin hayatta iken temin edilmesinin caiz olduğunu göstermektedir. Kabrin kazılması da buna dahil midir? Bu konu İleride ele alınacaktır.

 

Davudî, Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in getirilen elbisenin, bir kumaştan kesilmiş olmayıp astarlı olduğunu belirtmiştir. Hadisi rivayet eden kişi, "kenarlı, dokunmuş" ifadesiyle elbisenin daha önce giyilmemiş, yeni bir elbise olduğuna İşaret etmiştir.

 

İbn Mace ve Taberani’nin rivayetinde şöyle denilmektedir: Adam "ne güzel elbise!" deyince, Nebi s.a.v. "Evet" dedi. Daha sonra odasına girerek onu çıkarıp katladı ve adama gönderdi.

 

Buharî, Libas bölümünde Yakub İbn Abdurrahman yoluyla şu şekilde rivayet etmiştir: "Nebi s.a.v. : "Evet" dedi. Daha sonra bir süre oturdu. Sonra dönerek {evine girdi), elbiseyi çıkarıp katladıktan sonra o adama gönderdi."

 

İbn Mace, "Sen Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in kendisinden bir şey is­teyen kişiyi geri çevirmediğini bildiğin halde niçin o kaftanı istedin?" şeklinde rivayet etmiştir.

 

İbn Gassan rivayetinde, elbiseyi Nebi s.a.v.'den isteyen sahabî şöyle demiştir: "Elbiseyi Nebi s.a.v. giydiğinden (ve elbise onun mübarek vücu­duna dokunduğundan) ben bununla teberrük etmek istedim."

 

Taberanî, Zem'a İbn Salih rivayetinde Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem kendisi için başka bir elbise yapılmasını istemiş, ancak elbise tamamlanamadan vefat etmiştir.

 

Hadisten Çıkan Sonuçlar

 

1- Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in güzel ahlakı, engin cömertliği, hediyeyi kabul etmesi,

2- Bir insanın başkasında gördüğü giyecek vb. şeyleri, değerini ifade etmek üzere veya istemesinin caiz olduğu durumda istediğini belli etmek üzere övmesi caizdir.

 

3- Münker haramlık derecesine varmamış olsa bile, görünürde edebe aykırı bir davranış söz konusu olduğunda buna karşı çıkmak meşrudur.

 

4- Salih insanların kullandığı şeyler ile teberrük etmek caizdir.

 

İbn Battal şöyle demiştir: İleride ihtiyaç duyulacak bir şeyi, ihtiyaç anından önce hazırlamak caizdir. Salihlerden bir grup ölümlerinden önce kabirlerini kazmışlardır.

 

Zeyn Ibnü'l-Müneyyir, bunu sahabeden hiç kimsenin yapmadığı gerekçesiy­le eleştirmiş ve şöyle demiştir: "Şayet bu müstehap olsaydı, sahabeden pek çoğu bunu yapardı."

 

Bazı Şafiîler şöyle demişlerdir: Bunlardan (ölüme yönelik şeylerden) her­hangi birini hazırlayan kişinin, bunu helal olduğuna güvendiği bir yoldan veya kendisinde salih amel ve bereket bulunduğuna inandığı kişilerden edinmesi uygun olur.

 

 

SONRAKİ