SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

EMEKKE VE MEDİNE MESCİDİNDE NAMAZIN FAZİLETİ

<< 605 >>

باب: فضل ما بين القبر والمنبر.

5. (NEBİ S.A.V.'İN) KABRİ İLE MİNBERİ ARASININ FAZİLETİ

 

حدثنا عبد الله بن يوسف: أخبرنا مالك، عن عبيد الله بن أبي بكر، عن عباد بن تميم، عن عبد الله بن زيد المازني رضي الله عنه: أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال: (ما بين بيتي ومنبري روضة من رياض الجنة).

 

[-1195-] Abdullah İbn Zeyd el-Mazini r.a.'den rivayet edildiğine göre Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur: "Evim i/e minberim arası, cennet bahçelerinden bir bahçedir."

 

 

حدثنا مسدد عن يحيى، عن عبيد الله قال: حدثني خبيب بن عبد الرحمن، عن حفص بن عاصم، عن أبي هريرة رضي الله عنه، عن النبي صلى الله عليه وسلم قال: (ما بين بيتي ومنبري روضة من رياض الجنة، ومنبري على حوضي).

 

[-1196-] Ebu Hureyre r.a.'den rivayet edildiğine göre Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur: "Evim ile minberim arası cennet bahçelerinden bir bahçedir. Minberim de havuzum üzerindedir.

 

Tekrar: 1888, 6588, 7335

 

 

AÇIKLAMA:     Buharî, Medine mescidinde namaz kılmanın faziletini zikrettikten sonra, bu mescidin bazı bölümlerinin diğerlerinden daha faziletli olduğuna dikkati çekmek istemiştir. Buharî başlığında "kabir" kelimesini zikrederek içinde بيتي "ev" ifadesi yer alan iki hadis rivayet etmiştir. Çünkü Nebi'in (s.a.v.) evi onun kabri olmuştur. Hadisin bazı rivayetlerinde "kabir" ifadesi bulunmaktadır. Kurtubî, sahih olan rivayetin "evim" şeklindeki rivayet olduğunu ancak "kabrim" şeklinde bir rivayet bulunduğunu söylemiştir. Bu manası itibarıyla böyledir. Çünkü Nebi (s.a.v.) oturduğu eve defnedilmiştir.

 

"Minberim havuzum üzerindedir": BU HADİS VE İZAH İÇİN TIKLA

 

 

SONRAKİ