SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

EMEKKE VE MEDİNE MESCİDİNDE NAMAZIN FAZİLETİ

<< 604 >>

EK SAYFA – 604-2

باب: مسجد قباء.

2. KUBA MESCİDİ

 

حدثنا يعقوب بن إبراهيم: حدثنا ابن علية: أخبرنا أيوب، عن نافع: أن ابن عمر رضي الله عنهما كان لا يصلي من الضحى إلا في يومين: يوم يقدم بمكة، فإنه كان يقدمها ضحى، فيطوف بالبيت، ثم يصلي ركعتين خلف المقام، ويوم يأتي مسجد قباء، فإنه كان يأتيه كل سبت، فإذا دخل المسجد كره أن يخرج منه حتى يصلي فيه. قال: وكان يحدث: أن رسول الله صلى الله عليه وسلم كان يزوره راكبا وماشيا. قال: وكان يقول: إنما أصنع كما رأيت أصحابي يصنعون، ولا أمنع أحدا أن يصلي في أي ساعة شاء من ليل أو نهار، غير أن لا تتحروا طلوع الشمس ولا غروبها.

 

[-1191-] Nafi' şöyle demiştir: İbn Ömer r.a. iki gün dışında kuşluk namazı kılmazdı. Mekke'ye geldiği zaman, Mekke'ye kuşluk vakti girer, Kabe'yi tavaf ettikten sonra Makam-i ibrahim'in arkasında iki rekat namaz kılardı. Diğeri de Kuba mescidine gittiği gündür. O her cumartesi Kuba mescidine gider, mescide girince burada namaz kılmadan mescid'den çıkmayı uygun görmezdi.

 

Nafi' şöyle demiştir: İbn Ömer Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in Kuba mescidini binitli ve yaya olarak ziyaret ettiğini söylemiştir.

 

Tekrar: 1193, 1194, 7326

 

 

[-1192-] Nafi', İbn Ömer'in şöyle dediğini belirtir: "Ben arkadaşlarımın nasıl ziyaret ettiklerini gördüysem o şekilde ziyaret ederim. Ben, gece veya gündüz herhangi bir vakitte namaz kılmak isteyeni engellemem. Ancak onlar da güneşin doğduğu yahut battığı vakti seçmesinler."

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisler Kuba mescidinin faziletini göstermektedir. el-Metali'ae Kuba mescidinin Medine'ye üç mil mesafede bulunduğu belirtil­miştir. Buraya Kuba denilmesi oradaki bir kuyu sebebiyledir. Bu mescid, Benî Amr İbn Avf'm mescidi olup, Resûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem’in inşa ettiği ilk mescit­tir.

 

Hadis, Kuba'nın, buradaki mescidin ve bu mescitte namaz kılmanın fazileti­ni göstermektedir. Ancak üç mescitte olduğu gibi burada kılınan namaza kat kat sevap verileceğine daîr hadis bulunmamaktadır.

 

 

باب: من أتى مسجد قباء كل سبت.

3. HER CUMAARTESİ KUBA MESCİDİNE GİTMEK

 

حدثنا موسى بن إسماعيل: حدثنا عبد العزيز بن مسلم، عن عبد الله بن دينار، عن ابن عمر رضي الله عنهما قال: كان النبي صلى الله عليه وسلم يأتي مسجد قباء كل سبت، ماشيا وراكبا. وكان عبد الله رضي الله عنه يفعله.

 

[-1193-] İbn Ömer (r.a.)'den şu rivayet edilmiştir: Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem her cumartesi yürüyerek veya binitli olarak Kuba mescidine giderdi. Abdullah r.a. da böyle yapardı.

 

 

AÇIKLAMA:     Ömer İbn Şebbe'nin Ahbaru'l-Medine isimli eserinde, Sa'd İbn Ebî Vak-kas'tan Kuba mescidinin faziletlerini gösteren şu hadis rivayet edilmiştir: "Kuba mescidinde iki rekat namaz kılmak benim için Beyt-i Makdis'e iki kere gitmekten daha sevimlidir, insanlar Kuba mescidinin faziletini bilselerdi (ona ulaşmak için) develerini yola koyarlardı (yani yolculuğa çıkarlardı)."

 

 

باب: إتيان مسجد قباء ماشيا وراكبا.

4. KUBA MESCİDİNE YAYA VE BİNİTLİ OLARAK GİTMEK

 

حدثنا مسدد: حدثنا يحيى، عن عبيد الله قال: حدثني نافع، عن ابن عمر رضي الله عنهما قال: كان النبي صلى الله عليه وسلم يأتي قباء راكبا وماشيا.زاد ابن نمير: حدثنا عبيد الله، عن نافع: فيصلي فيه ركعتين.

 

[-1194-] İbn Ömer r.a.'den şu rivayet edilmiştir: Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem Kuba'ya binitli veya yaya giderdi.

 

İbn Nümeyr, Nafi' aracılığıyla Nebi'in burada iki rekat namaz kıldığını da rivayet etmiştir.

 

 

AÇIKLAMA:     Birden çok tarîki bulunan bu hadis, bazı salih amelleri belirli günlerde yap­manın ve buna devam etmenin caiz olduğunu göstermektedir.

 

Üç mescitten başkasına yolculuk yapmayı yasaklayan hadisteki yasak, ha-ramhk ifade etmemektedir. Çünkü Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem  Kuba mes­cidine binitli olarak giderdi. Bu görüşe itiraz olarak, Nebi'in (s.a.v.) oraya gitme sebebinin orada (oturan) ensarla görüşmek, onların hal ve hatırlarını sormak, Cuma'ya gelemeyenlerini görmek olduğu söylenmiştir, Kuba'ya cumartesi gitmesinin sırrı da budur.

 

 

SONRAKİ