SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L-İSTİSKA

<< 536 >>

باب: سؤال الناس الإمام الاستسقاء إذا قحطوا.

3. Halk'ın Kıtlık Dönemlerinde İmamdan Yağmur Duası Etmesini İstemeleri

 

حدثنا عمرو بن علي قال: حدثنا أبو قتيبة قال: حدثنا عبد الرحمن بن عبد الله بن درينار، عن أبيه قال:

 سمعت ابن عمر يتمثل بشعر أبي طالب:وأبيض يستسقى الغمام بوجهه - ثمال اليتامى عصمة للأرامل

 

[-1008-] Abdullah İbn Dînar babasının şöyle dediğini nakletmiştir: "Abdullah İbn Ömer (r.a.)'in Ebu Talib'e ait şu şiiri sık sık okuduğunu duydum: "Yüzü suyu hürme­tine bulutlardan yağmur inmesi İstenen böyle cömert bir insan hiç terk edilir mi!? Bu zat, yetimlerin sığınağı, dayanağı ve yardımcısı, dulların koruyucusudur."

 

 

وقال عمر بن حمزة: حدثنا سالم، عن أبيه: ربما ذكرت قول الشاعر، وأنا أنظر إلى وجه النبي صلى الله عليه وسلم يستسقي، فما ينزل حتى يجيش كل ميزاب:وأبيض يستسقى الغمام بوجهه - ثمال اليتامى عصمة للأراملوهو قول أبي طالب.

 

[-1009-] Abdullah İbn Ömer (r.a.)'in oğlu Salim, babası Abdullah'ın şöyle dediğini nakleder: "Resul-i Ekrem Sallallahu Aleyhi ve Sellem yağmur duası ettiğinde daha minberden inmeden önce bütün oluklardan gürül gürül yağmur suları akardı. Ben O Sallallahu Aleyhi ve Sellem yağmur duası ederken yüzüne bakar ve hep şairin şu sözlerini hatırlardım: "Yüzü suyu hürmetine bulutlardan yağmur inmesi istenen böyle cömert bir insan hiç terk edilir mi!? Bu zat, yetimlerin sığınağı, dayanağı ve yardımcısı, dulların koruyucusudur."  Bu şair Ebu Talib'tir.

 

 

حدثنا الحسن بن محمد قال: حدثنا محمد بن عبد الله الأنصاري قال: حدثني أبي، عبد الله بن المثنى، عن ثمامة بن عبد الله بن أنس، عن أنس: أن عمر بن الخطاب رضي الله عنه: كان إذا قحطوا استسقى بالعباس بن عبد المطلب. فقال: اللهم إنا كنا نتوسل إليك بنبينا فتسقينا، وإنا نتوسل إليك بعم نبينا فاسقنا، قال فيسقون.

 

[-1010-] Enes İbn Malik (r.a.)'den nakledilmiştir: "Ömer (r.a.) kıtlık dönemlerinde insanlar sıkıntıya düştüğü zaman Abbas İbn Abdülmuttalib ile tevessül ederek Allah'a yalvarır ve yağmur duasına çıkardı. O dua ederksn şöyle derdi: "Allah'ım, biz önceden Nebi Efendimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem ile tevessül ederek / onu aracı kılarak senden yağmur isterdik. Şimdi de Nebi Efendimizin amcası ile sana tevessül ediyoruz. Ne olur bize yağmur lütfet!"

 

İşte bu dua hürmetine insanlara yağmur lütfedilirdi.

 

Tekrar: 371.

 

 

AÇIKLAMA:     Enes Hadisinden Çıkarılan Dersler

 

1. Hayırlı ve salih insanları ve Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in ehl-i bey­tini aracı kılarak Allah'a yalvarılabilir.

 

2. Abbas İbn Abdülmuttalib ve Hz. Ömer sahabenin önde gelenlerinden fa­ziletli insanlardır. Hz. Ömer'in bu tevazusu ve Abbas'ın kadrini ve kıymetini bil­mesi ne kadar üstün bir insan olduğunu gösterir.

 

 

SONRAKİ