SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’S SALAT

<< 304 >>

باب: قدر كم ينبغي أن تكون بين المصلي والسترة.

91. Namaz Kılan İle Sütre Arasındaki Mesafe

 

حدثنا عمرو بن زرارة قال: أخبرنا عبد العزيز بن أبي حازم، عن أبيه، عن سهل قال:كان بين مصلى رسول الله صلى الله عليه وسلم وبين الجدار ممر الشاة.

 

[-496-] Sehl (r.a.)'den şöyle nakledilmiştir: "Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellemin namaz kıldığı yer ile duvar arasında bir koyunun geçebileceği kadar mesafe vardı.

 

Tekrar: 7334.

 

 

حدثنا المكي قال: حدثنا يزيد بن أبي عبيد، عن سلمة قال: كان جدار المسجد عند المنبر ما كادت الشاة تجوزها.

 

[-497-] Seleme'den şöyle nakledilmiştir: "Minber ile mescidin duvarı arasında bir koyunun zar zor geçebileceği kadar dar bir mesafe vardı

 

 

AÇIKLAMA:     Hadislerin konu başlığı ile ilişkisi hakkında Kirmanİ şöyle demiştir: "Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem minberin kenarında namaz kıldınrdı. O dönemde mescidinde mihrab yoktu. Onunla duvar arasındaki mesafe, minber ile duvar arasındaki mesafe kadardı. Buradan hareketle İmam Buhârî şunu ifade etmek istemiştir: Namaz kılan İle sütre arasındaki mesafe, Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in minberi ile kıble duvarı arasındaki mesafe kadar olmalıdır."

 

İbn Battal da şöyle demiştir: "Bu mesafe, namaz kılan Üe sütre arasında ol­ması gereken en kısa mesafedir. Bir başka ifade ile, namaz kılan ile sütre arasın­daki en az mesafe, bir koyunun geçebileceği kadar olmalıdır. Bazıları Bilal'den nakledilen hadise dayanarak bunun üç zira' olması gerektiğini söylemiştir. Söz konusu hadis, şöyledir: "Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem Kabe'de namaz kıldı. Kendisi ile duvar arasında üç zira' uzunluğunda mesafe vardı." Dâvûdî bu iki rivayeti uzlaştırarak, söz konusu mesafenin en azının bir koyun geçeceği kadar, en uzunun ise üç zira' olacağını söylemiştir. Bazıları da, üç zirâ'lık mesafenin, ayaktayken veya tahiyyata oturmuşken bir koyun geçecek kadar mesafenin ise rükû' ve secde esnasında söz konusu olduğunu belirtmiştir.

  

Beğavi şöyle der: "İlim ehli, sütreye yakın olmayı müstehap kabul etmekte­dirler. Arada secde edebilecek kadar bir mesafe bırakmayı uygun görmüşlerdir. Aynı şekilde İki saf arasındaki mesafenin de, secdeye İmkan verecek genişlikte olmasının müstehap olduğu görüşündedirler. Nitekim sütreye yakın olmak em­redilmiştir. Bu emrin geçtiği hadiste, bunun hikmeti de açıklanmıştır. Söz konusu hadis Ebu Davud'un naklettiği şu rivayettir: "içinizden biri sütreye doğru namaz kıldığı zaman, ona yaklaşsın! Şeytan onun namazını bozmasın!"

 

 

SONRAKİ