SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L VUDU’

<< 121 >>

باب: الاستنجاء بالماء.

15. Tuvalet Temizliğini, İstincayı Su İle Yapmak

 

حدثنا أبو الوليد هشام بن عبد الملك قال: حدثنا شعبة، عن أبي معاذ، واسمه عطاء بن أبي ميمونة، قال: سمعت أنس بن مالك يقول: كان النبي صلى الله عليه وسلم إذا خرج لحاجته، أجيء أنا وغلام، ومعنا إداوة من ماء، يعني يستنجي به.

 

[-150-] Enes İbn Mâlik r.a. şöyle demiştir: "Nebi Sallallahu aleyhi ve sellem tuvalet ihtiyacını görmek üzere çıkınca ben ve benimle birlikte bir çocuk -tuvalet temizliği için- yanımızda bir su kırbası götürürdük.

 

Tekrar: 151, 152, 217, 500.

 

 

AÇIKLAMA:     Buhari bu başlığı koyarak, su ile istincayı yani ilgili yerleri su ile temizlemeyi mekruh görenleri ve Nebi s.a.v.'in  böyle bir şey yapmadığını söyleyenleri reddetmek istemiştir.

 

Mahir: İstinca'nın sadece taş ile olacağını iddia edenler yüzünden günümüz tuvaletlerinin taş ile tıkanacağını bu yüzden bunun mümkün olmadığını söylemek zorunda kalan güzel insanlar var, oysaki Nebi s.a.v.'in su ile istinca'yı tercihine dair yeterince sahih rivayet var.

 

باب: من حمل الماء معه لطهوره.

16. Taharet Yapmak İçin Kişinin Yanına Su Alması

 

-وقال أبو الدرداء: أليس فيكم صاحب النعلين والطهور والوساد؟

Ebu'd-Derdâ: "İçinizde terlikleri, temizlik için suyu ve yastığı bulunan yok mu?" demiştir.

 

حدثنا سليمان بن حرب قال: حدثنا شعبة، عن أبي معاذ، هو عطاء بن أبي ميمونة، قال:

 سمعت أنسا يقول: كان رسول الله صلى الله عليه وسلم إذا خرج لحاجته، تبعه أنا وغلام منا، معنا إداوة من ماء.

 

[-151-] Enes r.a. şöyle demiştir: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tuvalet ihtiyacını görmek için çıktığında ben ve bizden bir çocuk, yanımızda bir kırba su ile onu izledik."

 

باب: حمل العنزة مع الماء في الاستنجاء.

17. Tuvalet Temizliği İçin Su İle Birlikte Harbe (kısa mızrak) Taşımak

 

حدثنا محمد بن بشار قال: حدثنا محمد بن جعفر قال: حدثنا شعبة، عن عطاء بن أبي ميمونة:

 سمع أنس بن مالك يقول: كان رسول الله صلى الله عليه وسلم يدخل الخلاء، فأحمل أنا وغلام إداوة من ماء وعنزة، يستنجي بالماء.تابعه النضر وشاذان عن شعبة. العنزة: عصا عليه زج.

 

 

[-152-] Enes İbn Mâlik r.a. şöyle demiştir: "Resulullah Sallallahu aleyhi ve sellem helaya girdiğinde benimle birlikte bir çocuk bir kırba su ile bir harbe götürürdük, Resulullah su ile tuvalet temizliğini yapardı."

 

Aneze, ucunda keskin demir bulunan bir asadır.

 

 

AÇIKLAMA:     Aneze, mızraktan daha kısa bir sopa olup İki tane dişi vardır. Bunun küçük harbe olduğu da söylenmiştir. İbn Sad'ın et-Tabakâtu'l-Kübrâ adlı eserinde yer aldığına göre bunu Necaşi, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e hediye etmişti. Bu, söz konusu asanın harbe şeklinde olduğunu gösterir. Çünkü Bayramlar bö­lümünde geleceği üzere bu, Habeşlilerin oyun aletlerindendir.[973 nolu hadis]

 

Buhârî bu hadisi idrardan sonra yıkanarak temizlenmeye delil olarak zik­retmiştir.

 

Bu hadis, hür kişilere -özellikle de buna istekli olduklarında alçak gönül­lüğe alıştırılmak amacıyla hizmet ettirmenin caiz olduğunu göstermektedir.

 

Âlime hizmet etmek öğrenci İçin şereftir. Çünkü Ebu'd-Derdâ, bu özelliği sebebiyle İbn Mesud'u övmüştür.

 

Bu hadis, içmede kullanıldığı için su ile tuvalet temizliği yapılamayacağını söyleyen İbn Habîb aleyhine bir delildir. Zira Medine suyu tatlı olduğu halde Hz. Peygamber bunu kullanmıştır.

 

 

SONRAKİ