SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L VUDU’

<< 122 >>

باب: النهي عن الاستنجاء باليمين.

18. Sağ Elle Tuvalet Temizliği Yapmanın Yasak Olması

 

حدثنا معاذ بن فضالة قال: حدثنا هشام، هو الدستوائي، عن يحيى بن أبي كثير، عن عبد الله بن أبي قتادة، عن أبيه قال:

 قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: (إذا شرب أحدكم فلا يتنفس في الإناء، وإذا أتى الخلاء فلا يمس ذكره بيمينه، ولا يتمسح بيمينه).

 

[-153-] Ebu Katâde'nin oğlu Abdullah babasının şöyle söylediğini rivayet et­miştir: Resuiullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Biriniz bir şey içeceği zaman nefesini su kabına vermesin. Tuvaletini yaptığında cinsel organını sağ eli ile tutmasın, (ön ve arkasını) sağ eli ile silmesin (istinca yapmasın).

 

Tekrar: 154, 5630.

 

 

AÇIKLAMA:     Buradaki yasağın haramlık mı yoksa tenzihen mekruhluk mu ifade ettiği be­lirtilmemiştir. Âlimlerin çoğunluğu bunun tenzihen mekruh olduğunu söylemiş­lerdir. Nevevî şöyle demiştir: "Sağ elle tuvalet temizliği yapmak caiz değildir, diyenlerin kastı; bu yapmak ya da yapmamak mubah olacak şekilde iki tarafı eşit değildir, mekruhtur, terk yönü ağır basar anlamındadır. Bunun haram oldu­ğunu kabul edersek, böyle yapan kişi kötü bir iş yapmış olmakla birlikte yaptığı temizlik yeterli olur".

 

Kişinin kab’ı ağzından ayırarak kaptan ayrı nefes alması İçecekler bölü­münde gelecek olan Enes'in rivayet ettiği hadise göre sünnetin kendisidir. Bura­daki yasak, temizlikte aşırı titizlik kasdedildiğinden edeb ve âdaba uymak içindir.

 

باب: لا يمسك ذكره بيمينه إذا بال.

19. Küçük Abdestini Yaparken Sağ Eli İle Cinsel Organını Tutmamak

 

حدثنا محمد بن يوسف قال: حدثنا الأوزاعي، عن يحيى بن أبي كثير، عن عبد الله بن أبي قتادة، عن أبيه،   عن النبي صلى الله عليه وسلم قال: (إذا بال أحدكم فلا يأخذن ذكره بيمينه، ولا يستنج بيمينه، ولا يتنفس في الإناء).

 

[-154-] Ebu Katâde, babasından naklen Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu söylemiştir: "Biriniz küçük abdestini yaparken sağ eli ile cinsel organını tutmasın, sağ eli ile istinca yapmasın. Bir şey içtiğinde kab’a nefesini vermesin.

 

 

AÇIKLAMA:     Konu başlığı ile Buhârî, önceki konuda yer alan sağ elle cinsel organa do­kunma konusundaki mutlak yasağın, küçük abdestini yapma zamanı ile sınırlı olduğuna, bunun dışındaki durumlarda cinsel organa sağ elle dokunmanın mu­bah olduğuna işaret etmektedir.

 

Bir şey içerken su kabına nefesini verme yasağı ise tuvalet yapma zamanı ile sınırlı olmayıp bu müstakil bir hükümdür. Bunun burada zikredilmesinin hik­meti şu olabilir: Müminlerin genel olarak ahlâkî özellikleri Hz. Peygamber'i örnek almalarıdır. O ise su döktükten sonra abdest alırdı. Yine onun abdestten artan suyu içtiği de sabittir. Mü'min de bunu yapma durumu ile karşı karşıyadır. Bu durumda Hz. Peygamber'in aklına geldi­ğinden bu vesileyle mümin kişiye su içmenin âdabını da öğretmiştir.

 

 

SONRAKİ