HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3570- Yalancı Müseylime'ye Dair

 

8668- *Bize Ebu Sehl Ahmed b. Muhammed b. Ziyad en-Nahvi Bağdat'te haber verdi. Bize Abdulkerim b. el-Heysem tahdis etti.

Bana -lafız kendisinin olmak üzere- Ebu Muhammed el-Müzeni haber verdi. Bize Ali b. Muhammed b. İsa tahdis edip dediler ki: Bize Ebu'l-Yeman tahdis etti, bana Şuayb haber verdi. O ez-Zühri’den şöyle dediğini nakletti: Bana Talha b. Abdullah b. Avf, Ziyad'ın anne bir kardeşi Ebu Bekre’den haber verdi:

Bana Muhammed b. Ali b. Abdulhamid es-San'ani de Mekke'de -yüce Allah korusun onu- haber verdi. Bize İshak b. İbrahim b. Abbad tahdis etti. Bize Abdurrezzak bildirdi, bize Ma'mer, ez-Zühri’den bildirdi. O Talha b. Abdullah b. Avf'tan, o Ziyad'ın anne bir kardeşi Ebu Bekre’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hakkında bir şey söylemeden önce insanlar yalancı Müseylime hakkında çok şeyler söylediler. Sonra Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ayağa kalkıp Allah'a layık olduğu üzere övgüde bulunduktan sonra şöyle buyurdu: "İmdi siz bu adam hakkında çokça konuşur oldunuz ve şüphesiz ki o Deccal'den önce çıkacak otuz yalancıdan bir yalancıdır. Bir gerçek de şudur ki: Mesih'in (Deccal'in) korkusunun Medine dışında girmeyeceği hiçbir şehir yoktur. O gün Medine'nin yollarından her birisinin üzerinde Mesih'in korkusunu ondan uzaklaştıracak iki melek bulunacaktır."

 

Müslim, Talha b. Abdullah b. Avf'ın rivayetini delil göstermiş ancak Ma'mer ve Şuayb b. Ebi Hamza, ez-Zühri’den bu isnadı mudal olarak nakletmiştir. Çünkü Talha b. Abdullah bu hadisi Ebu Bekre’den dinlememiştir. O bunu Iyad b. Musafi’den, o Ebu Bekre’den diye dinlemiştir. Hadisi bu şekilde Yunus b. Yezid ile Akil b. Halid, ez-Zühri’den diye rivayet etmişlerdir.

 

 

 

8669- '"Hadisin Yunus yoluyla gelen rivayetini bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti. Bize Bahr b. Nasr tahdis etti, bize Abdullah b. Vehb tahdis etti. Bana Yunus, ez-Zühri’den tahdis ettiğine göre Talha b. Abdullah b. Avf kendisine Iyad b. Musafi'den tahdis etti. O Ziyad'ın anne bir kardeşi Ebu Bekre’den şöyle dediğini nakletti: İnsanlar Müseylime'ye dair Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın onun hakkında söylediklerini söylemeden önce çok şeyler konuştular. Sonra Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ayağa kalkıp yüce Allah'ı layık olduğu şekliyle övdü ve arkasından şöyle buyurdu: "İmdi sizler bu adam hakkında çokça şeyler söylediniz. Şüphesiz ki o Deccal'den önce çıkacak otuz yalancıdan bir yalancıdır. Medine dışında Mesih'in (Deccal'in) korkusunun girmeyeceği hiçbir şehir kalmayacaktır ama Medine yollarının o gün her birisinin üzerinde ona Mesih'in korkusunun girmesini önleyecek iki melek bulunacaktır,"

 

 

8670- Hadisin Akil b. Halid yoluyla gelen rivayetini de bize FakiC Ebu'n-Nadr ile Ebu'l-Hasan el-Anezi tahdis edip dediler ki: Bize Osman u. Said ed-Darimi tahdis etti, bize Abdullah b. Salih el-Mısri tahdis etti, bize el- Leys tahdis etti. Bana Akil, İbn Şihab’dan tahdis etti. Bana Talha b. Abdullah b. Avf'ın haber verdiğine göre Iyad b. Musafi kendisine şunu habec vermiştir: Ziyad'ın anne bir kardeşi Ebu Bekre'nin ona haber verdiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ayağa kalkıp bir hutbe verdi, yüce Allah'ılayık olduğu üzere övdükten sonra şöyle buyurdu: "İmdi sizler Müseylime hakkında çO'konuştunuz ve şüphesiz ki o Deccal'den önce çıkacak toplam otuz yalancıdan bir yalancıdır."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte knu tahriç etmemişlerdir. Bu hadisi Sad b. İbrahim ez-Zühri babasından, o Eb __ Bekre’den muhtasar olarak rivayet etmiş bulunmaktadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3571- Deccal'in Korkusu ve Taun Medine'ye Girmeyecektir

 

 

Ayrıca bakınız:

 

Müseylimetü’l-Kezzab ve Onun Peygamberlik iddiası