HAKİM

el-Müstedrek

GAZA VE SERRİYELER

 

1715- Yalancı Müseylime ve Onun Peygamberlik iddiası

 

4435- * ... Bize Abdurrahman b. Abdullah el-Mesudi, el-Kasım b. Abdurrahman b. Abdullah el-Mesudi'den tahdis etti. O babasından şöyle dediğini nakletti: Bir adam Abdullah b. Mesud (r.a)'a gelerek şöyle dedi: Ey Abdurrahman'ın babası! Burada Müseylime'nin okuduklarından okuyan bir topluluk var dedi. Abdullah (b. Mesud): Allah'ın kitabından bir başka kitap yahut İslam'ın yayılmasından sonra Rasulullah'tan bir başka rasul öyle mi? dedi ve onu geri gönderdi. Daha sonra o adam yine yanına gelerek:

Ey Abdullah! Kendisinden başka ilah olmayana yemin ederim ki onlar evde Müseylime'nin kıraati üzere okuyorlar ve onlarla birlikte Müseylime'nin kıraatinin yazılı bulunduğu bir Mushaf da bulunmaktadır dedi. Bu hadise Osman (r.a) zamanında olmuştu. Abdullah, Karaza'ya -ki suvarilerin komutanı idi- git ve onların bulundukları evin etrafını sar, evde bulunanların hepsini yakala dedi. Karaza gidip denileni yaptı ve ona seksen adam getirdi. Abdullah onlara: Yazıklar olsun size! Yüce Allah'ın kitabının dışında bir kitap yahut Allah Rasulünün dışında bir ra sul (tanıyorsunuz) öyle mi? dedi. Onlar:

Allah'a tövbe ediyoruz. Şüphesiz ki bizler (kendimize) zulmettik demeleri üzerine Abdullah onlara ilişmedi, onlarla savaşmadı ve başkanları İbnu'nNevvaha dışındakilerin hepsini Şam'a sürdü çünkü o tövbe etmeyi kabul etmemişti. Bundan ötürü Abdullah, Karaza'ya: Git, bunun boynunu vur ve başını da annesinin kucağına at. Çünkü ben annesinin onun yaptığını bilen birisi olduğunu görüyorum dedi. Karaza onun dediğini yaptı sonra Abdullah bir hadis nakletmeye başladı ve şunları söyledi: Şüphesiz ki bu ve İbn Usal, Müseylime'nin yanında Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a iki elçi olarak geldiler. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: "Benim Allah'ın Rasulü olduğuma şehadet ediyor musun?" dedi. O Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): Ya sen Müseylime'nin Allah'ın Rasulü olduğuna şehadet ediyor musun? diye sordu. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şayet sen bir elçi olmasaydın hiç şüphesiz seni öldürürdüm" buyurdu. İşte o günden itibaren hiçbir elçinin öldürülmemesi sünnetti, uygulanagelmiştir.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 2762 bundan daha kısa olarak. Harise b. Mustarib, İbn Mesud'dan yoluyla bu rivayette meydana gelmiş inkıtaa böylelikle mutabaat ederek çünkü Abdurrahman sahih olan kanaate göre babasına yetişmemiştir. Diğer taraftan el-Mesudi son zamanlarında hafızası karışmış birisidir. Hadis ayrıca Abdurrezzak, Musannef, 18708; Taberani, Kebir, 8956'da onların ne okuduklarına dair açıklama da bulunmaktadır.

 

 

 

4436- * ... Bize Şeyban b. Ferruh tahdis etti, bize Mübarek b. Fedale tahdis etti. Bize el- Hasen, Enes (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Müseylime Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a geldi. Müseylime, Allah Rasulüne: Benim Allah'ın Rasulü olduğuma şehadet eder misin? dedi. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ben Allah'a ve onun rasullerine iman ettim" buyurdu. Sonra Rasulullah: "Şüphesiz ki bu kavminin helak edilmesi vaktine kadar (helaki) ertelenmiş bir adamdır" buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Mübarek b. Fedale tesviye tedlisi yapan birisidir. [Tesviye tedlisi genellikle şu iki şekilde olur: 1-Senedin tamamen sika ravilerden oluşmuş olduğunu göstermek maksadıyla senetteki sika raviler arasında bulunan zayıf raviyi okuyucuya yahut dinleyiciye fark ettirmeksizin atarak rivayette bulunmak, 2- Senedin ali olduğunu yahut meşhur şekliyle geldiğini göstermek gibi maksatlarla senetteki raviler arasında bulunan bir raviyi atarak rivayette bulunmak. Bk. Abdullah Aydınlı, Hadis lstilahları Sözlüğü, s. 317 -Çeviren-] Şeyban b. Ferruh ise doğru sözlü olan ve yanılgıları bulunan birisidir. Müslim ondan rivayet tahriç etmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1716- Dımam b. Salebe'nin, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın Yanına Gelmesi ve Müslüman Olması

1717- Dımam b. Salebe'nin islam Hidayetine çağırmak Üzere Kavmine Geri Dönmesi