HAKİM

el-Müstedrek

GAZA VE SERRİYELER

 

1716- Dımam b. Salebe'nin, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın Yanına Gelmesi ve Müslüman Olması

1717- Dımam b. Salebe'nin islam Hidayetine çağırmak Üzere Kavmine Geri Dönmesi

 

4437- * ... Bana Muhammed b. el-Velid b. Nuveyfi, İbn Abbas'ın azatlısı Kureyb’den tahdis etti. O İbn Abbas (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Sa'd b. Bekr oğulları Dımam b. Salebe'yi Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın yanına gönderdiler. O yanımıza geldi. Devesini mescidin kapısına çöktürdü ve onu bağladıktan sonra Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın huzuruna girdi. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) da mescitte ashabı ile birlikte oturuyordu. Dımam: Hanginiz Abdulmuttalib'in oğlu(nun oğlu)dur dedi. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Abdulmuttalib'in oğlu(nun oğlu) benim" buyurdu. Dımam:

Muhammed (sen misin?) deyince, Allah Rasulü: "Evet" dedi. Dımam: Ey Muhammed! Ben sana soru soracağım, soru sorarken de işi olabildiğince sıkı tutacağım. Bu sebepten ötürü bana karşı içinden kötü bir şey hissetme. Çünkü ben içimde (kötü bir şey) hissetmiyorum (kötü bir niyetim yok) dedi. Allah Rasulü:

"Hatırına ne geliyorsa sor" buyurdu. Dımam şöyle dedi: Senin, senden öncekilerin ve senden sonra geleceklerin ilahı olan Allah aşkına söylemeni istiyorum. Seni bize Allah mı bir rasul olarak gönderdi? Allah Rasulü: "Allah'a yemin olsun ki evet" buyurdu. Dımam: Senin, senden öncekilerin ve senden sonra geleceklerin ilahı olan Allah aşkına söyle bana Allah mı sana yalnız kendisine ibadet etmemizi, ona hiçbir şeyi ortak koşmamamızı, bu atalarımızın tapına geldikleri putları ve ona denk koşulan ortakları bırakmamızı emretti. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah'a yemin olsun ki evet" buyurdu. Sonra (Dımam) İslam'ın farzlarını birer birer sözkonusu etmeye koyuldu. Namazı, zekatı, orucu, haccı, İslam'ın bütün farzlarını (tek tek) sordu ve her bir farz ile ilgili olarak bundan öncekinde ona and verip sorduğu gibi, and verip soruyordu. Nihayet sorularını bitirince şöyle dedi: İşte şüphesiz ben de Allah'tan başka hiçbir ilah olmadığına ve şüphesiz senin onun kulu ve Rasulü olduğuna şehadet ediyorum. Bu farzları eda edeceğim, bana yasakladıklarından da uzak duracağım. Ne fazla, ne eksik yapmayacağım dedi sonra da dönüp devesinin yanına gitti. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Dımam dönüp gidince: "Saçlarını ikiye bölüp bağlamış olan bu kişi eğer samimiyetle sözünde durursa cennete girecektir" buyurdu. Dımam güçlü, kuvvetli, gür saçlı, saçını ikiye bölüp bağlamış birisi idi. Sonra devesinin yanına gidip devesinin bağını çözdü ve nihayet kavminin yanına gitti. Kavmi onun etrafında toplanınca ilk sözleri Lat'a ve Uzza'ya ağır sözler söylemek oldu. Kavmi ona: Sus ey Dımam! Barastan (Alaca hastalığından), cüzzam hastalığından, delilikten (cinnet geçirmekten) kendini koru deyince şu cevabı verdi: Yazıklar olsun sizlere o ikisinin de Allah'a yemin ederim ki ne zararları dokunur, ne de faydaları. Şüphesiz Allah bir rasul gönderdi ve onun üzerine bir kitap indirdi. Onun sayesinde sizi içinde bulunduğunuz halden kurtardı. Şüphesiz ki ben Allah'tan başka hiçbir ilah olmadığına, Muhammed'in onun kulu ve Rasulü olduğuna şehadet ederim ve ben onun yanından size, size vermiş olduğu emirleri ve size yasaklarını getirerek geldim. Allah'a yemin ederim o gün onun huzuruna gelen istisnasız bütün erkekler ve kadınlar hep Müslüman oldu. İbn Abbas (r.a) dedi ki: Bu sebeple bizler Dımam b. Salebe (r.a)’dan daha faziletli, kavmi tarafından gönderilen bir elçi duymadık.

 

Buhari ve Müslim ittifakla Dımam'ın Medine'ye gelişini tahriç etmiş olmakla birlikte onlardan hiçbirisi bu hadisi bu şekilde uzun uzadıya zikretmemiştir ve bu sahih (bir hadis)tir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, 2254, 2380, 2381; Ebu Davud, 483 -muhtasar olarak-; Darimi, Sünen, 658; Taberani, 8148-8151; Evsat, 7-8 -Mecmau'l-Bahreyn ve Mecmau'z-Zevaid, r, 290'da belirtildiği gibi. Hadis sözü geçen kaynaklarda bu haberin sahih olmasını gerektiren çeşitli şekil ve yollarla kaydedilmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1718- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın Hacları ve Kendi Kurbanlık Develerini Eliyle Kesmesi