HAKİM

el-Müstedrek

GAZA VE SERRİYELER

 

1718- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın Hacları ve Kendi Kurbanlık Develerini Eliyle Kesmesi

 

4438- * ... Bize Ebu Musa, İshak b. Musa el- Ensari tahdis etti. Bize Abdullah b. Nafi' tahdis etti, bize Nafi' İbn Ömer (r.a)’den tahdis ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'ye geldikten itibaren onuncu yılda hac yaptı ve hacc-ı ifrad (beraberinde umre yapmadığı bir hac) yaptı.

 

 

4439- * ... Bize Abdullah b. Davud el- Huraybi, Süfyan’dan şöyle dediğini tahdis etti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hicret etmeden önce birkaç defa hac yapmıştı. Hicret ettikten sonra da veda haccını yaptı. Beraberinde getirdiği develerin sayısı yüz idi. Bu develer arasında burnunda gümüşten bir halka bulunan bir deve de vardı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendi eliyle 63 deve kesti. Ali (r.a) da geriye kalanları kesti. Sevri'ye: Bunu kim zikretti? diye somlunca, o: Cafer b. Muhammed babasından, o Cabir’den diye. Ayrıca İbn Ebi Leyla da Miksem’den, o İbn Abbas (r.a)’dan diye cevap verdi.

 

Hakim dedi ki: Veda haccına dair müfesser olarak rivayet edilmiş hadislere gelince Buhari ve Müslim bu hadisleri kendi şartlarına uygun sahih senetlerle ittifakla tahriç etmişlerdir. Bunların en sahih ve en eksiksiz olanları ise Cafer b. Muhammed es-Sadık'ın babasından, onun Cabir (r.a)’den diye rivayet ettiği ve Müslim b. el-Haccac'ın tek başına tahriç ettiği hadistir.

Bizler de Allah'ın meşieti ve yardımı ile Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın hastalığının başlangıcı(na dair rivayetleri nakletmeye) kadar geldik.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1719- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın Baki'de Defnedilmiş Olanlara Mağfiret dilemesi