HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3571- Deccal'in Korkusu ve Taun Medine'ye Girmeyecektir

 

8671- Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti. Bize el-Abbas b. Muhammed ed-Durri tahdis etti, bize Yakub b. İbrahim b. Sad tahdis etti. Bize babam kendi babasından, o dedesinden tahdis etti. O Ebu Bekre (r.a)’den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den şöyle buymduğunu nakletti: "Mesih (Deccal)'in korkusu Medine'ye girmeyecektir. O gün Medine'nin yedi kapısı olacak ve o kapılardan her birisinin (üzerinde onu koruyacak) iki melek bulunacaktır."

 

Diğer Tahric: Buhari, 1879'da bu muhtasar lafız ile rivayet etmiştir. Hadis Buhari'de olduğundan dolayı ilgili değerlendirmesinde Hakim -Allah'ın rahmeti üzerine olsun- yanıimıştır.

 

 

 

8672- ... Bize Ebu Usame, Usame b. Zeyd’den tahdis etti. O Ebu Abdulla!: el-Karrat'tan şöyle dediğini nakletti: Ben Sad b. Malik ve Ebu Hureyre (r.a)'y: şöyle derken dinledim: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Allah'ım Medinelilerin mudd'unu ve sa'larını mübarek kıL. Medinelerini de onlara mübarek kıL. Allah'ım İbrahim (a.s) senin kulun ve halilin idi. Ben de senin kulun Ye Rasulünüm. Şüphesiz İbrahim senden Mekke için dilekte bulundu. Ben de senden Medine için İbrahim'in Mekke için istediğinin aynısını ve onunla beraber bir o kadarını da isterim. Ancak Medine meleklerle iç içedir. Onun her bir yolunun üzerinde onu koruyan iki melek vardır. Medine'ye taun Ye Deccal girmez. Medine halkına kötülük yapmak isteyeni Allah tuzun suda eridiği gibi eritir."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Buhari, 1778; Müslim, 1386, 1387; İbn Mace, 3114. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hak'yanılmıştır.

 

 

 

8673- ... Bize Muhammed b. Cafer tahdis etti, bize Şube, Halid elHazza’dan tahdis etti. O Abdullah b. Şakik’den, o Abdullah b. Suraka'dan o Ebu Ubeyde b. el-Cerrah'tan, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den rivayet ettiğine göre Allah Rasulü Deccal'i sözkonusu etti. Onun belleyemediğim şekilde görünüşüne niteliklerini sözkonusu etti. Ashab: Ey Allah'ın Rasulü o gün kalplerimiz bu günkü gibi mi olacak? diye sordular. Allah Rasulü: "Ya da (bu günkünden daha hayırlı (olacak)" buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Bu hadisi Hammad b. Seleme, Halid el-Hazza'dan rivayet etmiş olup, onun anlatımı Şube'nin hadisinden daha mükemmeldir.

 

 

 

8674- ... Bize Hammad b. Seleme tahdis etti, bize Halid el-Hazza, Abdullah b. Şakik'ten tahdis etti. O Abdullah b. Suraka’dan, o Ebu Ubeyde b. el-Cerrah (r.a)'tan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

"Şüphesiz ki Nuh'dan sonra her nebi mutlaka kendi ümmetini Deccal ile korkutup, uyarmıştır. Ben de sizi ona karşı uyarıyor ve korkutuyarum." Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizlere onun niteliklerini de anlattı ve buyurdu ki:

"Şüphesiz ki siz ona yetişeceksiniz yahutta beni görüp benden (hadis) dinleyen bazı kimseler ona yetişecektir." Bizler: Ey Allah'ın Rasulü o gün bizim kalplerimiz bugün olduğu gibi mi olacak? dedik. O: "Yahut daha da hayırlı (olacak)" buyurdu.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud. 4756; Tirmizi, 2234; İbn Hibban, Sahih, 6778; İmam Ahmed, Müsned, 1, 195. Bu zayıfbir hadistir çünkü Abdullah b. Suraka bir parça meçhuldür ve ondan İbn Şakik'ten başka rivayet eden olmamıştır. Diğer taraftan Buhari: Onun Ebu Ubeyde'den hadis dinlediği bilinmemektedir demiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3572- Kurtuluş Gününe Dair