HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

345- ihlas Suresinin Fazileti

 

913- ... Bize Abdulaziz b. Muhammed Deraverdi, Ubeydullah b. Ömer'den tahdis etti. O Sabit el-Bunani'den, onun Enes'ten rivayet ettiğine göre bir adam Kuba mescidinde kendilerine imamlık yapıyordu. Bir sureyi okuyup, onunla başlamak istediği vakit (önce): "Kul huvallahu ahad"i okur sonra da hangi sureyi okuyacaksa onu okurdu. O aynı şeyi bütün 'namazında yapardı. Arkadaşları ona: Bu sureyi bırakmaz yahutta "kulhuvallahu ahad"i okuyup, öbür sureyi okumaktan vazgeçmez misin? deyince, onlara şu cevabı verdi: Hayır, ben onu bırakacak değilim. Eğer bu şekilde okuyarak size imamlık yapmamı arzu ediyorsanız yaparım, değilse yapmam. O zat onların en faziletlilerinden idi. Ondan başkasının da kendilerine imamlık yapmak hoşlarına gitmezdi. Bundan dolayı Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın yanına gittiler ve ona bu durumu aktardılar. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu çağırarak: "Ey filan arkadaşlarının sana söylediklerini yapmana engel olan nedir ve bu sureyi devamla okumaya seni iten sebep nedir?" buyurdu. Adam: Onu seviyorum ey Allah'ın Rasulü dedi. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) da: "Onu sevmen senin cennete girmene sebep oldu" buyurdu.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir. Yine Buhari kitabının değişik yerlerinde Abdulaziz b. Muhammed'in rivayetini şahit göstererek delil göstermiştir.

 

Diğer Tahric: Nesai, II, 158; İbn Huzeyme, Sahih, 536; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, II, 394; İbn Hibban, Sahih, 1818 bir sonrakine de bakınız.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

347-(346) Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Bir Ayeti Okuyarak Namaz Kıldı ve Sabaha Kadar Onu Tekrar Etti