HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

347-(346) Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Bir Ayeti Okuyarak Namaz Kıldı ve Sabaha Kadar Onu Tekrar Etti

 

914- * ... Bize Decace kızı Cesre tahdis edip dedi ki: Ebu Zerr'i şöyle derken dinledim: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir ayeti okuyarak namaz kıldı ve sabaha kadar onu (namazında) tekrar edip durdu. Bu ayet-i kerime: "Eğer onları azaplandırırsan şüphe yok ki onlar senin kullarındır ve eğer onlara mağfiret edersen yine şüphe yok ki sen mutlak güçlüsün, hükmü ve tasarrufu sonsuz hikmetlerle dolu olansın." (Maide, 118) ayetidir.

 

Bu sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Mace, i, 407; Nesai, es-Sünenu'l-Kübra, 181; İmam Ahmed, Müsned, V, 170; Nesai, II, 138; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, ın, 13; İbn Ebi Şeybe, Musannef, II, 477; el-Mervezi, Kıyamu'l-Leyl, s. 63; Bezzar, Müsned, I, 307; İbn Huzeyme, Sahih, I, 270 haber sahih ise diyerek. Iraki yedinci mecliste sahih olduğunu belirtmektedir.

 

 

 

915- Bize Ebu Abdullah Muhammed b. Yaküb eş-Şeybani tahdis etti. ..

Bize Mis'ar bildirdi.

Bize Fakih Ebu Bekr b. İshak da tahdis etti. .. Bize Mis'ar, İbrahim esSekseki'den tahdis etti. O Abdullah b. Ebi Evfa'dan şöyle dediğini nakletti: Bir adam Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ye gelerek: Ey Allah'ın Rasulü bana Kur'an-ı Kerim'den yeterli gelecek bir şey öğret çünkü ben Kur'an okumasını bilmiyorum dedi. Allah Rasulü şöyle buyurdu: "Subhanallah velhamdulillah ve la ilahe illallah vallahu ekber ve la havle ve la kuvvete illa billah: Allah'ı her türlü eksiklikten tenzih ederim. Hamd Allah'a mahsustur. Allah'tan başka hiçbir ilah yoktur. Allah en büyüktür. Allah'ın yardımı ile olmadan hiçbir itaati işlemek takati ve hiçbir masiyetten uzak durmak kuvvetine sahip olunamaz de" buyurdu. (Abdullah b. Ebi Evfa) dedi ki: Adam eliyle bunları (tekrar ederken) kapattı ve: Peki bunlar benim Rabbim için söyleyeceklerimdir. Kendim için ne diyeyim deyince, Allah Rasulü şöyle buyurdu: "İğfirli verhamni vehdini verzukni ve afini: Bana mağfiret buyur, bana rahmetini ihsan et, bana hidayet ver, bana rızık ver, bana afiyet ver de" buyurdu. (Abdullah b. Ebi Evfa) dedi ki: Adam bunların üzerine diğer elini de kapatarak ayağa kalktı.

 

Cafer b. Avn hadisi rivayetinde şunu eklemektedir: Mis'ar dedi ki: Ben bu hadisi tahdis ederken İbrahim'in yanında idim. Başka bir kimseden bunun böyle olduğunun sağlamasını yaptım.

 

Bu Buhari'nin şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Müslim ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 732; Nesaf, II, 143; İbn Huzeyme, Sahih, 544; Darakutni, Sünen, 1, 313; Abdurrezzak, Musannef, 2747; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, II, 381; İbn Hibban, Sahih, 1808; İmam Ahmed, Müsned, IV, 353; Abd b. Humeyd, 524; el-Humeydi, Müsned, 717; Taberani, Evsat, 813; Münziri, et-Terğib ve't-Terhib, II, 430'da senedinin ceyyid olduğunu söylerken Hafız el-Iraki de Mustahrec, yedinci meclisin sonunda hasen olduğunu belirtmektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

347- Namazda itminan ve Tadil-i Erkanın Emredildiği