HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

335- Rasulullah (s.a.v.) Namazda "Bismillahirrahmanirrahim"i Okudu ve Onu Bir Ayet Saydı

 

881- *Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti, bize Muhammed b. İshak es-Sağani tahdis etti.

Bize adaletli Ebu Muhammed b. Ziyad da tefsir bölümünün baş tarafında haber verdi. Bize Ebu Bekr Muhammed b. İshak b. Huzeyme tahdis etti, bize Ebu Bekr b. İshak es-Sağani tahdis etti, bize Halid b. Hidaş tahdis etti, bize Ömer b. Harun, İbn Cureyc'den tahdis etti. O İbn Ebi Muleyke'den, o Ümmü Seleme'den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda: ''Bismillahirrahmanirrahim"i okudu onu bir ayet saydı. ''Elhamdulillahi Rabbi'l-alemin" (ikinci ayet) "Errahmanirrahim"i de üç (üncü) ayet "Maliki yevmiddin" dörd(üncü) ayet olarak saydı ve bu şekilde "İyyake na'budu ve iyyakenestain" deyip, beş parmağını topladı (kapattı) dedi.

 

Ömer b. Harun sünnet (rivayetlerin)de bir asıldır. Bununla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Ben de onun (rivayetini) ancak şahit olmak üzere tahriç ettim .

 

Diğer Tahric: Hadis bu lafızIa Nesai, Ebu Davud ve Tirmizi'de yer almamaktadır. İleride kaynakları geniş bir şekilde II, 2964'te (2964 numaralı hadiste) gösterilecektir. Zehebi bu rivayet hakkında: Harun'un zayıf olduğunu (Hadis alimleri) icma ile kabul etmişlerdir. Nesai de: Metruk bir ravidir demiştir.

 

 

 

882- Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti, bize Muhammed b. Abdullah b. Abdulhakem el-Mısri tahdis etti, bize babam ve Şuayb b. el-Leys tahdis edip dediler ki: Bize el-Leys b. Sa'd tahdis etti.

Bize Ahmed b. Selman da haber verdi, bize Muhammed b. el-Heysem tahdis etti, bize Said b. Ebi Meryem tahdis etti, bize el-Leys b. Sa'd tahdis etti. Bana Halid b. Yezid, Said b. Ebi Hilal'den tahdis etti. O Nuaym elMücmir'den şöyle dediğini nakletti: Ebu Hureyre'nin (namazda) arkasındaydım. O "Bismillahirrahmanirrahim" diye okuduktan sonra Ummu'lKur'an'ı (Fatiha'yı) okuduktan sonra "Veleddallin"e varıncaya kadar okudu ve: Amin dedi. İnsanlar (arkasındaki cemaat) da amin dedi. Her secde ettiğinde Allahu ekber dediği gibi, selam verdiği vakit de şöyle derdi: Nefsim elinde olana yemin ederim ki ben namazı Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın namazına en çok benzeyeninizim derdi.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Nesai, II, 134; İbnu'l-Carud, el-Münteka, 184; İbn Huzeyme, Sahih, 499; İbn Hibban, Sahih, 1797; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, II, 58; İmam Ahmed, Müsned, II, 491. Hadisin aslı İmam Malik, Muvafta, I, 76; Buhari, 785; Müslim, 392; Abdurrezzak, Musannef, 2485; Ebu Davud, 836; İbn Ebi Şeybe, Musannef, i, 241 ve başka kaynaklarda yer almaktadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

336- (Namazda iken) "Bismillahirrahmanirrahim"in Açıktan Okunacağına Dair Hadis