HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

337- Namaza Başlarken Yapılacak Dua

 

891- Bize Ebu Amr, Osman b. Ahmed b. es-Semmak Bağdat'ta haber verdi. .. Bize Şube tahdis etti.

Bize Abdurrahman b. el-Hasen el-Esedi de Hemdan'da haber verdi. .. Bize Şube tahdis etti.

Bize Ahmed b. Cafer el-Katii de haber verdi ... Bize Şube, Amr b. Murre'den tahdis etti. O Asım el-Anezi'den, o İbn Cubeyr'den -Vehb b. Cerir'in, Nafi b. Cubeyr b. Mut'im'den, onun babasından diye rivayet ettiği hadiste: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaza başladığı vakit şöyle derdi: "Allahu ekber kebira velhamdulillahi kesira ve subhanallahi bukraten ve asila: Allah en büyüktür, Allah'a pek çok hamd-u senalar olsun. Sabah ve akşam Allah'ı her türlü eksiklikten tenzih ederim"i üç defa söylerdi. (Devamla): "Allah um me inni euzu bike mineşşeytanirracim min hemzihi ve nefsihi ve nef'ihi: Dürtmesinden, üflemesinden ve kibirinden sana sığlilınm" buyururdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 764; İbn Mace, 807; Taberani, Evsat, 947; İbn Hibban, Sahih, 1779; İmam Ahmed, Müsned, IV, 285; İbn Huzeyme, Sahih, 468; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, II, 35. Ayrıca Iraki, el-Mustahrec, ikinci meclise de bakınız. Orada hadis hakkında: Bu hasen bir hadistir demektedir.

 

 

 

892- Bize Abdusselam b. Harb el-Mulai, Budeyl b. Meysere'den tahdis etti. O Ebu'l-Cevza'dan, o Aişe (r.anha)'dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaza başladı mı şöyle derdi: "Subhanekellahumme ve bi hamdik ve tebara kesmuk ve teala cedduk ve la ilahe gayruk: Allah'ım seni hamdinle her türlü eksiklikten tenzih ederim. İsmin pek mübarektir, şan'ın pek yücedir ve senden başka hiçbir ilah yoktur."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, II, LL; İbn Mace, 806; Ebu Davud, I, 281; Darakutni, Sünen, s. 113; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, II, 34. Hasen, sahih bir hadistir.

 

 

 

893- Malik b. Enes -Allah'ın rahmeti üzerine olsun- Harise b. Muhammed'in rivayetini pek beğenmezdi. Bununla birlikte ona denk olan (akranı) imamlar onu beğenirlerdi. Ben namaza başladığı vakit Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'nin: "Subhanekellahumme ve bi hamdik" diye başlaması ile alakah bu iki hadisten daha sahih hadis hıfz etmiş değilim.

 

Bununla birlikte müminlerin emiri Ömer b. el-Hattab (r.a)'dan bu duayı okuduğu sahih olarak rivayet edilmiş bulunmaktadır.

 

Hafız Iraki'nin buna dair el-Mustahrec, üçüncü mecliste söylediklerine bakınız.

 

 

 

894- *Bunu bize Muhammed b. Salih b. Hani tahdis etti. .. Bize el-A'meş, el-Esved'den tahdis etti. Onun Ömer'den rivayet ettiğine göre namaza başladığı vakit: "Subhanekellahumme ve bi hamdik ve tebara kesmuk ve teala cedduk ve la ilahe gayruk" derdi. 

 

Bu hadis Ömer'den müsned olarak da rivayet edilmiş olmakla birlikte o sahih değildir.

 

Diğer Tahric: Müslim, II, 12'de bundan başka bir lafızia; İbn Ebi Şeybe, Musannef, I, 92; Tahavi, Müşkilu'l-Asar, 1,117

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

338- Sizden Biriniz Namaz Kılmak Üzere Ayağa Kalktığı Takdirde O Rabbine Seslenmek Üzere Ayakta Durmaktadır. Bu Sebeple Ona Nasıl Seslendiğine Dikkat Etsin