HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

339- Kul (Namazda) Başka Bir Tarafa Dönmedikçe, Allah Ona Yönelir. Yüzünü Başka Bir Tarafa Çevirdi mi Allah da Ondan Başka Tarafa Yönelir

 

896- *Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti, bize Bahr b. Nasr b. Sa'dık el-Havlani tahdis etti, bize Abdullah b. Vehb tahdis etti.

Bize Ebu Muhammed b. el-Kasım el-Ateki de haber verdi, bize el-Fadl b. Muhammed b. el-Museyyeb tahdis etti, bize Abdullah b. Salih tahdis edip (Abdullah b. Vehb ile birlikte) dediler ki: Bize el-Leys tahdis etti, bana Yunus, İbn Şihab'dan şöyle dediğini tahdis etti: Ben Ebu'l-Ahvas'ı, Said b. elMuseyyeb'den, Ebu Zerr şöyle buyurdu diye tahdis ederken dinledim: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dedi ki: "Kul bir başka tarafa dönmedikçe Allah ona yönelmeye devam eder. Kul yüzünü başka tarafa çevirdi mi Allah da ondan başka tarafa döner."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Burada sözü edilen Ebu'l-Ahvas da el-Leys oğullarının azatlısı olup, Medinelilerden bir tabiidir. ez-Zühri sika olduğunu belirtmiş, ondan hadis rivayet etmiştir. Kendisi ile Sad b. İbrahim arasında da bu anlamda bir münazara ceryan etmiştir.

 

Diğer Tahric: İbn Huzeyme, Sahih, 482; el-Fethu'r-Rabbani, IV, 87'de belirtildiği üzere İmam Ahmed; Ebu Davud, 909; Nesaf, 813; Dariml, Sünen, 1, 331. Ayrıca bk. Hafız Iraki, dördüncü meclis ve bu hadise dair söyledikleri. Hadisin hasen olduğunu belirtmektedir.

 

 

 

897- ... Bize Muaviye b. Sellam'ın, Zeyd b. Sellam'dan tahdis ettiğine göre Ebu Sellam kendisine tahdis edip dedi ki: Bana el-Haris el-Eş'ari'nin tahdis ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendilerine tahdis edip buyurdu ki: "Şüphesiz Şanı yüce ve mübarek olan Allah Zekeriya oğlu Yahya'ya kendileriyle amel etmek üzere beş kelime (husus) emretti: Yüzlerinizi (namazda kıbleye) doğrulttuğunuz takdirde başka taraflara bakmayın. Çünkü şüphesiz yüce Allah da yüzünü kendisi için namaz kılsın diye kulunun yüzüne döndürür. Yüzünü başka tarafa çeviren kulun kendisi olmadığı sürece de Allah yüzünü ondan başka tarafa çevirmez."

 

Buhari ve Müslim bu hadiste yer alan ravilerin tamamının rivayetlerini tahirç etmiştir. Ancak Buhari ve Müslim Haris el-Eş'ari'nin, Mantur Ebu Sellam dışında bir ravilerinin bulunduğunu görmediklerinden ondan rivayet almamışlardır. Ben bir başka yerde bu kabilden açıklamalarda bulunduğumdan ötürü onları burada tekrar etmeme gerek kalmamıştır. Hadis imamların şartına göre sahih ve mahfuz bir hadistir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 3023'te bundan ne kadarını tahriç ettiğine bakınız; Taberani, el-Kebir, 3430; İbn Huzeyme, Sahih, 483; Ebu Ya'la, Müsned, II, 90; Ayrıca İmam Ahmed, Müsned, Taberani, Evsat, İbn Hibban, Sahih, Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra ve başkaları tarafından rivayet edilmiştir. Taberani, el-Kebir, 3427. Hadis daha önce I, 414'te (414 numaralı hadis olarak) geçmiş bulunmaktadır. İleride bu hadisin kaynakları I, 1584'te (1584 numaralı hadiste) gelecektir. (Aynı zamanda hadis orada bütün bu beş hususun da zikredildiği bir rivayettir. -Çeviren-) Iraki beşinci mecliste hadisin hasen olduğunu belirtmektedir. Ona bakınız.

 

 

 

898- ... Bize Abdullah b. Said b. Ebi Hind, Sevr b. Yezid'den tahdis etti.

O İkrime'den, o İbn Abbas'tan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazında sağına ve soluna hafifçe döner ama arkasına kadar boynunu çevirmezdi.

 

Bu Buhari'nin şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Müslim ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 588; Nesai, III, 9; Ahmed, Müsned, I, 275; İbn Huzeyme, Sahih, 871; İbn Hibban, Sahih, 531; Darakutni, Sünen, III, 83; Nevevi, Mecmu', IV, 96'da sahih olduğunu belirtirken Hafız Iraki beşinci mecliste hasen olduğunu belirtmektedir. Oraya da bakınız.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

340- Namazda Başka Tarafa Yönelmek, Şeytanın Kulun Namazından Gizlice Çaldığı Bir Çalıntıdır