HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

336- (Namazda iken) "Bismillahirrahmanirrahim"in Açıktan Okunacağına Dair Hadis

 

883- Bunun şahidi şu hadistir: Bize adalet li Ebu Muhammed Abdullah b. İshakBağdat'ta tahdis etti. .. Bize Mis'ar, Muhammed b. Kays'dan tahdis etti. O Ebu Hureyre'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bismillahirrahmanirrahim"i (namazda iken) açıktan okurdu.

 

Diğer Tahric: Darakutni, Sünen, 1,301; Nasbu'r-Ra'ye, I, 341'de belirtildiği gibi İbn Adiy de rivayet etmiştir. Zehebi: Muhammed (b. Kays) zayıftır demiştir.

 

 

 

884- * ... Bize Abdulmecid b. Abdulaziz, İbn Cüreyc'den bildirdi. Bana Abdullah b. Osman b. Huseym'in haber verdiğine göre Enes b. Malik'in şöyle dediğini haber vermiştir: Muaviye Medine'de bir namaz kıldı ve o namazda Kur'an'ı açıktan okudu. Namazında: Fatiha suresi için Bismillahirrahmanirrahim'i açıktan okumakla birlikte ondan sonra okuduğu sure için Bismillahirrahmanirrahim'i (açıktan) okumadı. O kıraati bitirinceye kadar (böyle) yaptı. Selam verdikten sonra muhacir ve ensar arasında bunu işiten herkes dört bir yandan ona seslendi: Ey Muaviye namazdan mı çaldın yoksa unuttun mu bundan sonra namaz kılınca bu sefer Fatiha'dan sonra okuduğu sure için de Bismillahirrahmanirrahim'i okudu ve secdeye gittiği zaman da tekbir aldı.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir çünkü Müslim, Abdulmecid b. Abdulaziz'in rivayetini delil göstermiştir. Sair ravilerin adaletli oldukları ise ittifakla kabul etmiştir. Bu hadis Şube'nin ve diğerlerinin hadisi için bir illet teşkil eder. Katade üstün değerine rağmen tedlis yapar ve herkesten hadis alırdı. Katade'nin hadisi her ne kadar sahihe alınmış ise de onun zıttı olan birtakım şahitler bulunmaktadır ki bunlardan birisi de bizim zikrettiğimizdir .

 

Diğer Tahric: Darakutni, Sünen, l, 308. İmamlar bu haberin sıhhati hususunda ihtilaf etmişlerdir.

 

 

 

885- Bu şahitlerden birisi de şudur: Bize Hafız Ebu Abdullah Muhammed b. Yakub b. Yusuf tahdis etti. .. Bize Hemmam ve Cerir tahdis edip dediler ki: Bize Katade tahdis edip dedi ki: Enes b. Malik'e: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın kıraati nasıldır diye soruldu, o: (Uzatılacak yerleri) uzatarak (okuyor) idi dedikten sonra "Bismillahirrahmanirrahim"i okudu ve "er-Rahman"ı da uzattı, "er-Rahim"i de uzattı.

 

Diğer Tahric: Buhari, II, 112'de yer almakla birlikte Buhari'de bunun namazda olduğu açıkça ifade edilmemektedir. Ondan sonraki hadis de sarih değildir. Buna dair yapılan açıklamalara da bakınız.

 

 

 

886- *Bu hadislerden birisini de bize Hafız Ebu Ali el-Huseyn b. Ali tahdis etti. .. Bize Hatem b. İsmail, Şerik b. Abdullah b. Ebi Nemir'den tahdis etti. O Enes b. Malik'ten şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı "Bismillahirrahmanirrahim"i açıktan okurken dinledim.

 

Bu hadisin ravileri (baştan) sonuna kadar sikadırlar.

 

Diğer Tahric: Nasbu'r-Ra'ye, I, 352. Ayrıca bk. el-Mustahrac ale'l-Müstedrek birinci meclis

 

 

 

887- * ... Bize Muhammed b. Ebi's-Serri el-Askalani tahdis edip dedi ki: Ben el-Mutemir b. Süleyman'ın arkasında sayamayacağım kadar çok sabah ve akşam namazlarını kıldım. O hem Fatihatu'l-Kitab'dan önce, hem ondan sonra "Bismillahirrahmanirrahim"i açıktan okudu. Ayrıca elMutemir'i şöyle derken de dinledim: Ben babamın namazına uygun namaz kılmaktan asla geri kalmayacağım. Babam da şöyle demişti: Enes b. Malik'in kıldığı namaza uygun kılmaktan kesinlikle geri durmayacağım. Enes b. Malik de şöyle demişti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın namazına uygun namaz kılmaktan asla geri durmayacağım.

 

Bu hadisin ravileri de (baştan) sonuncularına kadar sikadırlar.

 

Diğer Tahric: Darakutni, Sünen 'de tahriç etmiştir. Bk. Nasbu'r-Ra'ye, i, 326 ve el-Mustahrec birinci meclis

 

 

 

888- *Bunlardan (buna şahit hadislerden) birisi de şudur: Bana Ebu Bekr Mekki b, Ahmed el-Berdai tahdis etti .. , Bize Malik b. Humeyd, Enes'ten şöyle dediğini tahdis etti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'nin da, Ebu Bekr'in de, Ömer'in de, Osman'ın da, Ali'nin de arkasında namaz kıldım. Hepsi "Bismillahirrahmanirrahim"i açıktan okurlardI. 

 

Ben bu hadisi ancak bundan önceki hadislere şahit olmak üzere zikrettim. Sözünü ettiğimiz bu haberler imamlarımızın kendisinden rivayet etmiş oldukları Katade'nin hadisi ile çelişki bulunmaktadır. Bu hususta geriye müminlerin emiri Osman, Ali, Talha b. Ubeydullah, Cabir b. Abdullah, Abdullah b. Ömer, el-Hakem b. Umeyr es-Sumali, en-Numan b. Beşir, Semura b. Cundub, Bureyde el-Eslemi, Ebu Bekr es-Sıddik'in kızı Aişe (Allah hepsinden razı olsun)'den nakledilmiş bulunan rivayetler kalmaktadır. Böylece ben bu başlıkta ashab-ı kiram, tabiin ve onlara tabi olanlar arasından (Allah hepsinden razı olsun) "Bismillahirrahmanirrahim"i açıktan okuyanları zikretmiş oldum.

 

Diğer Tahric: Hadis Buhfıri ve Müslim'de: "Açıktan okumazlardı" şeklindedir. O halde bu hadis zevaiddendir. Bk. Nasbu'r-Ra'ye, I, 341. Zehebi burada: Müellifbu uydurma hadisi zikretmekten utanmadı mı? Ben Allah adına ve Allah için bunun yalan olduğuna şahitlik ederim demiştir.

Derim ki: Iraki birinci mecliste hadisin mevzu (uydurma) olduğunu reddederek şöyle demektedir: Söylenmesi mümkün olan en ileri söz bunun şaz olduğunu söylemektir. Ayrıca Mustahrec, birinci meclise de bakınız.

Bu haberin illetine gelince, sahih kitaplarda ve Sünen lerde sabit olan bismillahirrahmanirrahim'in açıktan okunmayacağı şeklindedir. Ayrıca bk. Buharf, 743; Müslim, 399; Nesai, II. 135; İbn Huzeyme, Sahih, 492; İbnu'I-Carud, el-Munteka, 183; Dfırakutni, Sünen, 1,334; İbn Hibbfın, Sahih, 1799 ve başkaları

 

 

 

889- ... Bize Ebu Amir el-Akadi tahdis etti, bize İbn Ebi Zibb, Said b. Sem'an'dan şöyle dediğini tahdis etti: Ebu Hureyre, Zureyk oğulları mescidinde yanımıza girdi ve şöyle dedi: Üç şey vardır ki Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onları yapardı. İnsanlarsa onları terk ederdi. O namaza kalktığı vakit şöyle yapardı. -Bu arada Ebu Amir eliyle işaret etti ve parmaklarını ne (fazla) açtı, ne de kapattı.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. 

 

Diğer Tahric: İbn Huzeyme, Sahih, 459; İmam Ahmed, Müsned, II, 434; Ebu Davud, 753; Nesai, II, 124; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, II, 27; Darimi, Sünen, I, 281; Tirmızi, 240; Taberani, Evsat, 2374. Sahih bir hadistir daha önce geçmiş bulunmaktadır. Bir sonraki ne de bakınız.

 

 

 

890- Bunun müfesser şahidi ise bize Ebu Muhammed Ahmed b. Abdullah el-Müzeni'nin haber verdiği şu rivayettir: Bize Ebu Cafer el-Hadrami ile Abdullah b. Gannam tahdis edip dediler ki: Bize Abdullah b. Said el-Eşec tahdis etti, bize Yahya b. el-Yeman, İbn Ebi Zibb'den tahdis etti. O Said b. Sem'an'dan, o Ebu Hureyre'den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda parmaklarını alabildiğine yayardı.

 

Said b. Sem'an Medine halkından tanınmış bir sahabi idi.

 

Diğer Tahric: Tirmızı, 239; İbn Ebi Huzeyme, Sahih, 457; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, II, 27 ve başkaları. Tirmizi bu hadis ile ilgili muhtemelen gerekli olmayan açıklamalarda bulunmuştur.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

337- Namaza Başlarken Yapılacak Dua