HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

334- Nebi (s.a.v.) "Bismillahirrahmanirrahim" Nazil Olmadıkça Surenin (Vahyin) Sona Erdiğini Bilmezdi

 

877- Ben Ebu Zekeriya el-Anberi'ye sordum ve bunu o bize Ebu Abdullah'tan diye tahdis etti. O Ahmed b. Kilabe b. Ebi Azre'den tahdis etti.

Bize Ali b. Hakim tahdis etti, bize el-Mutemir b. Süleyman, Müsenna b. esSabbah'dan bildirdi. O Amr b. Dinar'dan, o Said b. Cubeyr'den, o İbn Abbas'tan rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ye Cebrail gelip: Bismillahirrahmanirrahim'i okudu mu onun (yeni) bir sure olduğunu bilirdi.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 788. Bu senette Müsenna (b. es-Sabbah) vardır ki Nesai: Metruktur demiştir. Nitekim Zehebi de (buna) dikkat çekmiştir. Bir sonrakine de bakınız.

 

 

 

878- Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti, bize Ebu Bekr Muhammed b. İshak es-Sağani tahdis etti, bize Mualla b. Mansur tahdis etti.

Bize Ebu Kuteybe Salim b. el-Fadl el-Ademi de haber verdi. Bize el-Kasım b. Zekeriya el-Mukri tahdis etti, bize el-Hasen b. es-Sabbah el-Bezzar tahdis edip (Mualla ile birlikte) dediler ki: Bize Süfyan b. Uyeyne, Amr b. Dinar'dan tahdis etti. O Said b. Cubeyr'den, o İbn Abbas (r.a)'dan şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Bismillahirrahmanirrahim nazil oluncaya kadar (bir) surenin sona erdiğini bilmezdi.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Bir önceki hadisin aynısıdır. Ancak bu senet sahihtir. Zehebi: Bu senet ise sabittir demektedir. Bir sonraki hadise de bakınız.

 

 

 

879- *Bize Hafız Ebu Ali el-Huseyn b. Ali tahdis etti, bize Muhammed b. Süleyman bildirdi, bize Rahim b. el-Yetim tahdis etti.

Bize adaletli Ebu Amr Muhammed b. Ahmed b. İshak da haber verdi, bize Muhammed b. el-Hasen b. Kuteybe tahdis etti, bize Muhammed b. Amr ed-Darir tahdis edip (Rahim ile birlikte) dediler ki: Bize el-Velid b. Müslim tahdis etti, bize İbn Cureyc tahdis etti, bize Amr b. Dinar, Said b. Cubeyr'den tahdis etti. O İbn Abbas (r.a)'dan şöyle dediğini nakletti: Müslümanlar bismillahirrahmanirrahim nazil oluncaya kadar surenin sona erdiğini bilemiyorlardı. Bismillahirrahmanirrahim nazil oldu mu surenin bitmiş olduğunu da öğrenmiş oluyorlardı.

 

Rahim (senedinde) Said b. Cubeyr'i sözkonusu etmemiştir. Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Bu bir önceki hadis gibi Ebu Davud'un Sünen'inde yer almaktadır. Ancak bu lafızia değildir.

 

 

 

880- ... Bize Ebu Bekr b. Ebi Şeybe tahdis etti, bize Hafs b. Gıyas, İbn Cureyc'den tahdis etti. O İbn Ebi Muleyke'den, o Ümmü Seleme'den şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) harf harf ayırıp, bölerek: ''Bismillahirrahmanirrahim elhamdu lillahi Rabbi'l-alemin: Rahman rahim Allah'ın adıyla alemlerin Rabbi Allah'a hamdolsun" diye okurdu.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İleride bu hadisin kaynakları II, 2964'te gösterilecektir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

335- Rasulullah (s.a.v.) Namazda "Bismillahirrahmanirrahim"i Okudu ve Onu Bir Ayet Saydı