HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

327- Nebi (s.a.v.) Secde Ettiğinde Parmaklarını Bitiştirirdi

 

858- *Bize adaletli Ali b. Hamşaz tahdis etti, bize Ahmed b. Ali el-Ebbar tahdis etti, bize el-Haris b. Abdullah el-Hazin tahdis etti, bize Huşeym, Asım b. Kuleb'den tahdis etti. O Alkame b. Vail'den, o babasından rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) secde ettiği vakit parmaklarını birbirine bitiştirirdi.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olup, Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Huzeyme, Sahih, 594; Taberilni, el-Kebir, XXII, 26; İbn Hibbiln, Sahih, 1920. Daha önce (I, 224'te) Heysemi'nin, Mecmau'z-Zevaid'de hadisi has en gördüğünü kaydetmiş idim.

 

 

 

859- *Bize fakih Ebu Bekr b. İshak tahdis etti, bize el-Huseyn b. Muhammed b. Ziyad tahdis etti, bize Ubeydullah b. Sa'd b. İbrahim b. Sa'd ez-Zühri tahdis etti, bana amcam tahdis etti. Bize babam, Muhammed b. İshak'tan şöyle dediğini tahdis etti: Bana Mis'ar b. Kudam, Adem b. Ali el-Bekri'den tahdis etti. O İbn Ömer'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kollarını (yere) yayma. Avuçların üzerine ağırlığını vererek destek aL, kollarını böğründen uzaklaştır. Sen böyle yapacak olursan, senden olan her bir organın da seninle birlikte secde etmiş olur."

 

Buhari, Adem b. Ali el-Bekri'nin rivayetini delil gösterdiği gibi Müslim de Muhammed b. İshak'ın rivayetini delil göstermiştir. Bu da sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Huzeyme, Sahih, 645; Abdurrezzak, Musannef, 2927; Mecmau'z-Zevaid, I, 227'de hadisi Taberilni, el-Kebir'de rivayet ettiği ye rayilerinin sika olduğu belirtilmektedir.

 

 

 

860- Bize Ebu Zekeriya Yahya b. Muhammed el-Anberi tahdis etti, bize Muhammed b. Amr b. en-Nadr el-Haraşi tahdis etti, bize İbrahim b. Nadr es-Suruni tahdis etti.

Bize Ebu Muhammed Abdullah b. Muhammed es-Saydalani de haber verdi, bize Muhammed b. Eyyub tahdis etti, bize Yahya b. el-Muğire ile Ahmed b. Mansur tahdis edip (İbrahim ile birlikte) dediler ki: Bize en-Nadr b. Şumeyl tahdis etti, bize Yunus b. Ebi İshak, Ebu İshak'tan tahdis etti. O elBera b. Azib'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kıldığı vakit pazularını böğürlerinden uzaklaştırır ve kalçasını nispeten yukarı kaldırırdI.

 

Ebu Zekeriya el-Anberi'yi şöyle derken dinledim: (Hadiste geçen fiil olan) cahhar raculu fi salatihi: Namaz kılan bir kimse pazularını uzatıp rüku ve sücudda bunları (böğürlerinden) uzak tutması demektir.

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla beraber bunu tahriç etmemişlerdir. Bu da en-Nadr b. Şumeyl'in rivayet ettiği müfred hadisler arasında sayılanlardan birisidir.

 

Diğer Tahric: Zeylai, Nasbu'r-Ra'ye'de şöyle diyor: Nevevi dedi ki: Bunu İbn Hibban ve Beyhaki rivayet etmiş olup, hasen bir hadistir. Derim ki: Hadis Ebu Davud, 896; Nesaf, Il, 212'de yer almaktadır.

 

 

 

861- Bu hadisi Zuheyr b. Muaviye, Ebu İshak'tan, o Erbed et-Temimi'den, o el-Bera'dan, o İbn Abbas'tan diye tahdis etmiştir. Bunu bize Ebu Bekr Muhammed b. el-Müemmel haber verdi, bize el-Fadl b. Muhammed eş-Şarani haber verdi, bize en-Nufeyli tahdis etti. Bize Zuheyr tahdis etti, bize Ebu İshak bazen tefsiri tahdis eden et-Temimi'den tahdis etti. O İbn Abbas'tan şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'nin yanına arka tarafından gittim. Kendisi ellerini çıkarmış, pazularını böğründen uzaklaştırmış olduğu halde koltuk altlarının beyazını gördüm.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 899. Bundan önce geçen şahidine de bakınız.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

328- Rasulullah (s.a.v.) Secde Ettiği Vakit Koltuk Altlarının Beyazı Görülürdü