HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

329- Rasulullah (s.a.v.) Karganın Gagalamasını, Yırtıcı Hayvanın Kollarını Yere Yapıştırmasını, Devenin Alıştığı Gibi Kişinin Bir Yere Alışmasını Yasaklamış Olduğu

 

865- ... Bize Abdulhamid b. Cafer tahdis etti, bana babam Temim b. Mahmud'dan tahdis etti. O Abdurrahman b. Şibl'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (namaz kılarken) karganın gagalaması (gibi namazın acele kılınması), (namazda secde halinde) yırtıcı hayvanın kollarını yere yapıştırması (gibi dirseklerine kadar kollarını yere yapıştırması) ve kişinin (mescitte) devenin bir yer edinip, oraya alıştığı gibi yer edinip alışmasını yasakladı.

 

Bu sahih bir hadis olmakla birlikte daha önce sahabeden münferid olarak bir rivayet nakledilmesi ile ilgili açıkladığım sebep dolayısıyla Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Mace, 1429; Ebu Davud, 862; Nesaf, II, 214; İbn Hibban, 2277

 

 

 

866- ... Bize Şuayb b. el-Leys b. Sa'd tahdis etti, bana babam Muhammec b. Aclan'dan tahdis etti. O Ebu Bekr'in azatlısı Sumey'den tahdis etti, o Ebl. Salih'ten, o Ebu Hureyre'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın ashabı açıldıkları (kollarını yanlardan, karınlarını uyluklarından ayırdıkları zaman secdenin zorluğundan şikayette bulunmaları üzerine Allah Rasulü: "Dizler(iniz)den yardım alın" buyurdu.

 

İbn Aclan dedi ki: Bu (dizlerin yardımını almak) secdeyi uzun tutup, dua ettiği vakit dirseklerini dizlerinin üzerine koyması suretiyle olur demiştir.

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 902; Tirmizi, 286; İbn Hibban, Sahih, 1918; İmam Ahmed, Müsned, II, 339. Senedinde bir ihtilaf vardır.

 

 

 

867- " ... Bize Ebu Salih el-Hakem b. Musa el-Kantari tahdis etti, bize elVelid b. Müslim el-Evzai'den tahdis etti. O Yahya b. Ebi Kesir'den, o Abdullah b. Ebi Katade'den, o babasından şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "İnsanlar arasında en kötü hırsız namazından çalan kimsedir." Ashab: Ey Allah'ın Rasulü (kişi) namazından nasıl çalar deyince, o: "Namazının rükuunu ve secdesini eksik yapmak suretiyle" buyurdu.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir. Benim kanaatime göre Buhari ve Müslim'in bu hadisi tahriç etmeyişlerinin sebebi Evzaİ'nin katibi ile el-Velid b. Müslim arasındaki ihtilaftır.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, V, 310; Darimi, Sünen, l, 304; Mecmau'z-Zevaid, II, 120'de: Hadisi Ahmed, Kebir ve Evsitt'ta Taberani de rivayet etmiş olup, ravileri Sahih'in ravileridir demektedir.

 

 

 

868- ... Bize Abdulhamid b. Ebi'l- Işrin, el-Evzai'den tahdis etti. O Yahya b. Ebi Kesir'den (nakletti): Bana Ebu Seleme, Ebu Hureyre'den şöyle dediğini tahdis etti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İnsanlar arasında en kötü hırsız namazından çalandır" buyurdu. Ashab: Ey Allah'ın Rasulü (kişi) namazından nasıl çalar deyince, o: "Onun rüküunu ve sücudunu eksik yapar(ak)" buyurdu.

 

Her iki senet de sahih alınakla birlikte Buharı ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Hibban, Sahih, 1888; Beyhaki, es-Sünenu'!-Kübra, II, 386; Mecmau'z-Zevaid, II, 120'de Bunu Kebir ve Evsat'ta Taberani rivayet etmiş olup, senedinde Abdulhamid b. Habib b. Ebi'l-Işrin vardır. Ahmed, Ebu Hatim ve İbn Hibban sika olduğunu belirtirlerken Duha)T_ zayıf olduğunu söylemiştir. Nesai ise pek kavi değildir demiştir, geri kalan ravileri sikadırlar demektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

330- Kişi Namazda Oturduğu Takdirde Sol Eline Dayanmasını Rasulullah (s.a.v.)'ın Yasaklamış Olduğu