HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

328- Rasulullah (s.a.v.) Secde Ettiği Vakit Koltuk Altlarının Beyazı Görülürdü

 

862- Bize Ebu Bekr b. İshak tahdis etti, bize Ebu'l-Müsenna bildirdi, bize Müsedded tahdis etti, bize Abdulvahid b. Ziyad tahdis etti, bize Ubeydullah b. Abdullah b. el-Asam, amcası Yezid el-Asam'dan tahdis etti. O Ebu Hureyre'den şöyle dediğini nakletti: RasuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) secde ettiği vakit koltuk altlarının beyazı görülürdü.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olup, bunu tahriç etmemişlerdir. Bunu ayrıca İbn Uyeyne rivayet etmiş ve bu hadisi rivayetinde Abdulvahid'e muhalefet etmiştir.

 

Diğer Tahric: Nestd, II, 212 bir başka lafızia rivayet etmiştir. Doğrusu ise bundan sonra gelendir, bu bir yanılmadır.

 

 

 

863- Bunu bize Ali b. İsa tahdis etti, bize Ahmed b. Necde tahdis etti, bize Said b. Mansur tahdis etti, bize Süfyan, İbnu'l-Asam'dan tahdis etti. O amcasından, o Meymune'den şöyle dediğini nakletti: RasuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) secde ettiğinde eğer bir hayvancağız (oğlak gibi) önünden geçmek isteseydi geçebilirdi.

 

Diğer Tahric: Müslim, 496; Ebu Davud, 898; Nesai, II, 213; İbn Mace, 880

 

 

 

864- *Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Ahmed el-Mahbubi haber verdi, bize Ebu Bekr Muhammed b. İsa et-Tususi tahdis etti, bize Said b. Ebi Meryem tahdis etti, bize Yahya b. Eyyub bildirdi. Bana Umare b. Gaziye tahdis edip dedi ki: Ebu'n-Nadr'ı şöyle derken dinledim: Urve b. ez-Zubeyr'i şöyle derken dinledim: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'nin zevcesi Aişe dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı yanımda bulamadım. Halbuki yatağımda benimle beraberdi. Onu secde halinde topuklarını birbirine bitiştirmiş, parmak uçlarını kıbleye doğru çevirmiş halde buldum. Onun şöyle dua ettiğini duydum: "Euzu bi ridake min sahatik ve bi afvike min ukubetik ve bike mink, usni aleyk la ebluğu kulle ma fik: Gazabından, rızana, cezalandırmandan affına, senden sana sığınırım. Seni överek yüceltirim (ama) sendeki kemalin hepsini asla sayıp dökemem."Namazını bitirince: "Ey Aişe! Şeytanın mı seni aldı (etkiledi)" buyurdu. Buna karşılık ben: Senin şeytanın yok mu dedim. O: "Şeytanı olmayan hiçbir Ademoğlu yoktur" buyurdu. Ben: Seninde mi (şeytanın var) ey Allah'ın Rasulü? dedim. O: "Benim de ama Allah ona karşı bana yardımcı oldu da O Müslüman oldu" buyurdu.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına uygun bir hadis olmakla birlikte bu lafızla bunu tahriç etmemişlerdir. Bu hadisteki dışında secdede topukları birbirine yapıştırmayı kimsenin sözkonusu ettiğini bilmiyorum.

 

Diğer Tahric: Buhari dışında geri kalan Kütüb-i Sitte'de tahriç edilmiş olmakla birlikte onlarda: "Topuklarını yapıştırmış olduğu halde" ifadesi ile: "Erişemem ... " ifadesi bulunmamaktadır. Müslim, 486; Ebu Davud, 879; Tirmizi, 3491; Nesal, II, 225; İbn Mace, 3841; İmam Malik, Muvatta, 1, 214

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

329- Rasulullah (s.a.v.) Karganın Gagalamasını, Yırtıcı Hayvanın Kollarını Yere Yapıştırmasını, Devenin Alıştığı Gibi Kişinin Bir Yere Alışmasını Yasaklamış Olduğu