HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

326- Beş Vakit Namazda Kunut okumak ve Kunutta Kafirlere Beddua Etmek

 

851- *Bize Ali b. Hamşaz tahdis etti, bize Kadı İsmail b. İshak tahdis etti, bize Arim b. el-Fadl tahdis etti, bize Sabit b. Yezid tahdis etti, bize Hilal b. Habbab, İkrime'den tahdis etti. O İbn Abbas'tan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kesintisiz bir şekilde bir ay boyunca öğle, ikindi, akşam, yatsı ve sabah namazlarının her birisinde namazın sonunda son rekeltı kılıp, semiallahu limen hamideh dediği sırada kunut okuyarak Süleym oğullarından Ri'b, Zekvan ve Usayya boylarına beddua etti, arkasında bulunanlar da amin diyordu. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara İslam'a davet etmek üzere bir heyet göndermişti, onlar da bu heyettekileri öldürmüştü. İkrime dedi ki: İşte kunutun başlangıcı budur.

 

Bu Buhari'nin şartına göre sahih bir hadis olup, bu lafızIa bu hadisi tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 1443. Ancak Ebu Davud'da hadisin sonlarındaki: "Onlara bir heyet göndermişti .. " kısmı bulunmamaktadır.

 

 

 

852- * ... Bize Muharriz b. Seleme tahdis etti, bize ed-Deraverdi, Ubeydullah b. Ömer'den tahdis etti. O Nafi'den, o İbn Ömer'den rivayet ettiğine göre ellerini (secdeye giderken) dizlerinden önce (yere) koyardı ve: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) böyle yapardı dedi.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olup, Buharı ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Bununla birlikte Enes ile Vail b. Hucr yoluyla gelen ona muarız hadisler de bulunmaktadır. Enes yoluyla gelen hadis:

 

Diğer Tahric: Darakutni, Sünen, I, 344; İbn Huzeyme, Sahih, 627; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, II, 100; İbn Ebi Şeybe, Musannef, I, 263. Hadis imamları bu haberin sıhhati hususunda ihtilaf etmişlerdir. Hadisi aynı şekilde Tahavi, Müşkilu'!-Asar, i, 254, el-Hazimi de el-İtibar, s. 54'te tahriç etmişlerdir.

 

 

 

853- *Bize Ebu'l-Abbas b. Muhammed ed-Duri tahdis etti, bize el-Ala b. İsmail el-Attar tahdis etti, bize Hafs b. Gıyas, Asım el-Ahvel'den tahdis etti. O Enes'ten şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı (iftitah için) tekbir alıp, baş parmaklarını kulaklarının hizasına getirdiğini, sonra da herbir eklemi yerli yerince oturuncaya kadar rükua vardığını ve tekbir getirerek secdeye giderken diz kapaklarını ellerinden önce yere koyduğunu gördüm.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir isnad olmakla birlikte onun herhangi bir illetinin olduğunu bilmiyorum. Buhari ve Müslim de bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Darakutni, Sünen, i, 345; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, II, 99. Bu hadisi el-Ala münferiden rivayet etmiş olup, o meçhul bir ravidir diyerek.

 

 

 

854- Vail b. Hucr rivayet ettiği hadisinde dedi ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) secdeye gittiği zaman diz kapakları ellerinden önce yere varırdI. Başını secdeden kaldırdığı vakit de ellerini diz kapaklarından önce kaldırırdI.

 

Müslim, Şerik ve Asım b. Kuleyb'in rivayetini delil göstermiştir. Bir kişi yanılarak senedi sahih bir hadise yine senedi sahih bir başka hadisin taaruz etmeyeceğini zannedebilir. Ancak böyle bir zanda bulunan bir kimsenin Müslim'in Sahih'ini iyice incelemesi gerekmektedir. Öyle ki bu türden usanç verecek kadar örnekler görecektir. Bu hususta kalbi kanaatimiz ise İbn Ömer'in rivayet ettiği hadise daha çok meyletmektedir. Buna sebep ise bu hususta ashab ve tabiinden çokça gelmiş olan rivayetlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 838; Tirmizi, 268; İbn Mace, 882; Nesai, II, 206; İbn Hibbin, Sahih, 1912; Darimi, Sünen, l, 303; Darakutni, Sünen, i, 345; Taberani, el-Kebir, XXII, 97; Tahavi, Müşkilu'l-Asar, r, 255; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, II, 98; İbn Huzeyme, Sahih, 626, 629. Bu hadis ile ona muhalif hadis ile ilgili olarak uzun açıklamalar yapılmıştır. Bunu Tahavi ve Beyhaki'de de görebilirsiniz. Geçmişte de, günümüzde de bu mesele hakkında ilim ehli hala görüş ayrılığı içerisindedir.

 

 

 

855- Bize adalet li Muhammed b. Yezid haber verdi, bize İbrahim b. Ebi Talib tahdis etti, bize el-Müemmel b. Hişam tahdis etti, bize İsmail tahdis etti, bize Eyyub, Nafi'den tahdis etti. O İbn Ömer'den (Nebi -s.a'a) ref ederek şöyle dediğini nakletti: "Gerçek şu ki yüz nasıl secde ediyorsa iki el de secde eder. Bu sebeple sizden bir kimse yüzünü (yere) koyduğu takdirde ellerini de koysun. Yüzünü kaldırdığı vakit ellerini de kaldırsın."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir. Bununla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Ancak her ikisi Muhammed b. İbrahim et-Teymi'nin, Amir b. Sa'd'dan, onun el-Abbas b. Abdulmuttalib'den Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı: "Kul secde ettiği vakit onunla beraber yedi kemik de secde eder" dediğini işitmiştir şeklindeki hadisini ittifakla rivayet etmişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 892; Nesdi, II, 207. Burada gelecek olan el-Abbas yoluyla gelen hadis ise Buhari dışında diğer Küfüb-i Sitte kaynaklarında yer almıştır.

 

 

 

856- *Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Ahmed el-Mahbubi haber verdi, bize el-Fadl b. Abdulcebbar tahdis etti, bize Ali b. el-Hasan b. Şakik tahdis etti, bize el-Huseyn b. Vakid tahdis etti. Bana Ebu İshak Amr b. Abdullah es-Sebii tahdis edip dedi ki: el-Bera b. Azib'i şöyle derken dinledim: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) avucunun içi üzerine secde ederdi.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla beraber ikisi de bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Hibban, Sahih, 1915; İmam Ahmed, Müsned, IV, 294; Mecmau'z-Zevaid, II, 125'de hadisi Ahmed rivayet etmiş olup, ravileri Sahih'in ravileridir demektedir. Derim ki: Fakat İbn Ebi Şeybe, Musannef, I, 261'de bunu mevkuf olarak Şube, Ebu İshak'tan yoluyla rivayet etmiş bulunmaktadır. Bu da daha sahihtir ve doğru olması daha uygundur. İşte illeti de budur.

 

 

 

857- Bize fakih Ebu Bekr b. İshak tahdis etti, bize Ebu'l-Musenna bildirdi, bize el-Kanebi bildirdi, bize Davud b. Kays, Ubeydullah b. Abdullah b. Akram'dan tahdis etti. O babasından naklettiğine göre babası ile birlikte Nemire'nin yumuşak arazi bölümünde idi. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın namaz kılmakta olduğunu gördüler. (Ubeydullah dedi ki:) Ben Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her secde ettiğinde onun koltuk altlarının beyazlığına bakıyordum."

 

Bu oğlun babasından münferid olarak bir rivayet nakletmesine dair tespit ettiğim esasa göre sahih bir hadistir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 274 hasen olduğunu belirterek; Nesai, II, 213; İbn Mace, 881; İmam Ahmed, Müsned, IV, 35

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

327- Nebi (s.a.v.) Secde Ettiğinde Parmaklarını Bitiştirirdi