HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

320- Hac Suresi iki Secde ile Üstün Kılındı

 

836- *Bize adaletli Ali b. Hamşaz tahdis etti, bize Bişr b. Musa tahdis etti, bize Yahya b. İshak es-Seylahini tahdis etti, bize İbn Lehia, Müşerrih b. Ha'an'dan tahdis etti. O Ukbe b. Amir'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Hac suresi iki secde ile üstün kılındı. Bu iki secdeyi yapmayacak olan kimse onları okumasın."

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 578: Senedi pek kuvvetli değildir diyerek; Ebu Davud, 1402. Ayrıca Hakim, Müstedrek, II, 3522'ye de bakınız. Ancak Ebu Davud Hac suresi iki secde ile üstün kılındı den ilmemektedir. Ancak Ebu Davud'da: Hac suresinde iki secde mi vardır diye sorulunca (Allah Rasulü): "Evet, kim o secdeleri yapmayacak olursa ... " şeklindedir.

 

 

 

837- Bize Ebu Said Ahmed b. Yakübes-Sakafi tahdis etti, bize Kadı Yusuf b. Yaküb tahdis etti, bize Muhammed b. Ebi Bekr tahdis etti, bize Yahya b. Said, Süleyman et-Teymi'den tahdis etti. O Ebu Miclez'den, onun İbn Ömer'den rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğle namazını kıldırdı. Onu Tenzil es-Secde (45. Sure olan el-Casiye) suresini okuduğunu düşündük.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir. İmamın namazda açıktan Kur'an okuduğu vakit secde ettiği gibi, gizliden Kur'an okuması halinde de secde edeceği ne dair bir sünneti ihtiva eden bu hadisteki bu durum sahih, garib bir sünnettir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 807; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, II, 322. Her ikisinde de Mutemir'in yolu ile gelen rivayette Süleyman'dan sonra Umeyye fazlalığı bulunmaktadır. Eğer bu fazlalık senette hıfzedilmiş ise senedi zayıftır. Eğer hıfzedilmiş değil ise o takdirde bu sahih bir hadistir. Bu sebeple Hafız (İbn Hacer) Fethu'l-Bari'de bu hadisin sahih olduğunu belirtmektedir.

 

 

 

838- Bize Kadı Abdurrahman b. el-Huseyn haber verdi, bize İbrahim tahdis etti, bize Adem b. Ebi Iyas tahdis etti, bize Şube tahdis etti. Bana Ebu Bekr Muhammed b. Ahmed b. Baleveyh de haber verdi, bize Muhammed b. Galib tahdis etti, bize Abdullah b. Hayran ile Amr b. Merzuk tahdis edip dediler ki: Bize Şube, Mansur'dan tahdis etti. O Hilal b. Yesar'dan, o Aişe'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir gece yanımda kaldı. (Aişe) dedi ki: Onu yanımda görmeyince hanımlarından birisinin yanına gittiğini zannettim. Onu araştırınca bulunduğu yere kadar vardım. O secde halinde idi. Elimi onun üzerine koyunca "(Allah'ım!) Gizli işlediğim günahlarımı da, açıktan işlediklerimi de bana mağfiret buyur" dediğini işittim.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Hadis esas itibariyle -sonundaki "(Allah'ım".) mağfiret buyur" kısmı dışında Müslim'de yer almaktadır. Nesai, II, 225, Camiu'I-Usul, 2159 numaralı hadiste de belirtildiği üzere hadis Tirmizi, Ebu Davud ve İbn Mace'nin Sünenlerinde de yer almaktadır.

 

 

 

839- ... Bize Ebu Ammar el - Huseyn b. Hureys tahdis etti, bize İsa b. Yunus tahdis etti. Bize Ubeydullah b. Ömer, Nafi'den tahdis etti. O İbn Ömer'den şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'nin yanında otururduk. Kur'an okurken secde ayetini okuduğu da oluyordu. O vakit o secde eder, biz de onunla beraber secdeye varırdık.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olup, bunu tahriç etmemişlerdir. Namazın dışında ashabkiram'ın Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a uyarak secdeye varmaları ise aziz (nadir rastlanır) bir sünnettir.

 

Senedi sahihtir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

321- Kur'an Tilaveti Secdesinde Uzunca Dua Etmek ve Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'nin Hiçbir Şey ilave Etmeksizin Ya Hayy Ya Kayyum Lafızlarını Tekrarlaması