HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

322- "Sana Selam Edene, Ben de Selam Veririm. Sana Salat Getirene Ben de Salat Getiririm"

 

215  Mecmau'z-Zevaid, X, 147'de hadisi zikretmekte ve el-Bahru'z-Zehhar'da olduğu gibi Bezzar, 662; Ebu Ya'la, Müsned, 530 tarafından rivayet edildiğini belirterek senedi hasendir demiştir. Zehebi'nin, el-Kazzaz'ın yalancı olduğunu Ebu Davud söylemiştir. İbn Vehb hakkında ise uzman alimlerin farklı görüşleri vardır. İsmail bir parça meçhul bir ravidir şeklindeki sözlerine de cevap şudur: el-Kazzaz'a, Buhari ve Müslim'de mutabaatta bulunulmuştur. İbn Vehb'e gelince, asıl nüshada bulunan Ubeydullah b. Abdurrahman b. Mevhib'dir. el-Bezzar ve Ebu Ya'la'da da böyledir. Doğrusu da budur. Bu ravi ise pek güçlü değildir. Zehebi'nin maksadı da muhtemelen odur. Ancak müstehsihler bunu tahrif etmişlerdir. İsmail ise mutabaat halinde kabul edilebilir bir ravidir. Zehebi'nin onun hakkında söylediği ise uzak bir ihtimal değildir. Heysemi ise ancak İbn Hibban'a uyarak onun sika olduğunu söylemiştir.

 

 

841 - *Bize adaletli Ali b. Hamşaz tahdis etti, bize Ubeyd b. Şerik ile Ahmed b. İbrahim b. Milhan tahdis edip dediler ki: Bize Yahya b. Abdullah b. Bukeyr tahdis etti, bize el-Leys, Ebu'l-Hadd'dan tahdis etti. O Amr b. Ebi Amr'dan, o Abdurrahman b. el-Huveyris'ten, o Muhammed b. Cubeyr'den, o Abdurrahman b. Avf'tan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mescitten çıkıyor iken ben mescide girdim. Arkasından yürüyerek onu takip ettim. O ise onu takip ettiğimin farkında değildi. Nihayet bir hurmalığa girdi. Kıbleye döndü, secdeye vardı. Secdeyi uzattıkça uzattı. Ben de arkasında idim. Hatta Allah onun ruhunu kabzetti diye düşündüm. Bunun üzerine yürüdüm, yanına vardığımda yüzüne bakmak üzere başımı eğdim. O da başını kaldırarak: "Ne oluyor sana ey Abdurrahman" buyurdu. Ben: Ey Allah'ın Rasulü!Sen secdeyi uzatınca ruhunun kabzedildiğinden korktum öyle mi diye bakmaya geldim dedim. O şöyle buyurdu: "Ben hurmalıklar arasına girince, Cebrail ile karşılaştım. O: Ben sana Allah'ın şu buyruğunu müjdeliyorum. Sana selam edene ben de selam veririm, sana salat getirene ben de salat getiririm."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir. Ben şükür secdesi ile ilgili bu hadisten daha sahih bir hadis olduğunu bilmiyorum. Bekkar b. Abdulaziz b. Ebi Bekre'nin hadisini de bundan sonra tahriç ettim. 

 

Diğer Tahric: Mecmau'z-Zevaid, II, 278'de: Hadisi Ahmed rivayet etmiş olup, ravileri sikadırlar demektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kur'an-ı Kerim'de Onbeş Secde Vardır