HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

319- Nebi (s.a.v.)'in Okuduğu ilk Sure Hac Suresidir, Öyle ki Onu Okuyunca Kendisi de Secde Etti Diğerinsanlar da Secde Etti

 

835- *Bize Ebu Bekr b. İshak tahdis etti, bize el-Abbas b. el-Fadl el-Asfati bildirdi. Bize Mincab b. el-Haris tahdis etti. Bize Yahya b. Zekeriya b. Ebi Zaide babasından tahdis etti. O Ebu İshak'tan, o el-Esved'den, o Abdullah'tan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın insanlara okuduğu ilk sure Hac suresidir. O sureyi okuyunca o da secde etti, insanlar da secde etti. Bir adam müstesna, o yerden toprak alıp üzerine secde etti. Sonra onun kafir olarak öldürülmüş olduğunu gördü.

 

Diğer Tahric: Bu her iki senediyle Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir ama onlar Şube'nin, Ebu İshak'tan, onun el-Esved'den, onun Abdullah'tan diye rivayet ettiği Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ve'nNecmi suresini okudu deyip, buna yakın olarak zikretmiş olduğu hadisi ittifakla kaydetmişlerdir ama her iki hadisten biri diğerini illetli duruma düşürmez. Çünkü ben Kays b. er-Rabi' dışında Necm suresini sözkonusu etmesi hususunda Şube'ye mutabaat eden kimse olduğunu bilmiyorum. İçtihadın bizi ulaştırdığı sonuç ise her iki hadisin de sahih olduğudur. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır. Abdullah b. Lehia'nın rivayeti ile gelen bir senetle de Hac suresinde iki secde bulunduğu da rivayet edilmiş bulunmaktadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

320- Hac Suresi iki Secde ile Üstün Kılındı