HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

318- içinde Secde Ayeti Bulunan Sureler Arasında ilk Nazil Olan Sure Hac Suresidir

 

834- *Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Ahmed el-Mahbubi haber verdi, bize Said b. Mesud tahdis etti, bize Ubeydullah b. Musa tahdis etti. Bize İsrail, Ebu İshak'tan bildirdi. O el-Esved'den, o Abdullah'tan şöyle dediğini nakletti: İçinde secde ayeti bulunan sureler arasında ilk nazil olan sure Hac suresidir. RasuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu okudu ve secde etti. İnsanlar da bir adam müstesna secde ettiler. O kişi yerden toprak aldı ve onun üzerine secde etti. Onun kafir olarak öldürülmüş olduğunu gördüm.

 

Zekeriya b. Ebi Zaid, Ebu İshak'tan diye ona (İsrail'e) böylece mutabaatta bulunmuştur.

 

Diğer Tahric: Buhari, Müslim, Ebu Davud ve Nesai bu hadisi rivayet etmiş olmakla birlikte, onlar Hakim'in de dikkat çekeceği üzere Hac suresi yerine Necm suresi demişlerdir. Buhari, 1020; Müslim, 576; Ebu Davud, 1406; Nesai, II, 160. Hakim'in söyleyeceği: Bu onun lafzını illetli duruma düşürmez şeklindeki sözü ile onun yaptığı açıklamalar hadisin isnadı ciheti dolayısıyladır. Bu sözü hadisin isnadı ciheti dolayısıyla kabul edilebilir. Esasen bazı hafızların görüşü de -diğer bazılarının değil- izledikleri yolun gereği ne uygun olarak böyledir. Şu kadar var ki metin cihetinden hadisin illetli olduğunu kabul etmek ve bu hususta yanılgıya düşüldüğü hükmünü vermek kaçınılmaz bir şeydir. Çünkü secde ayetinin bulunduğu ilk nazil olan surenin hem Hac, hem Necm olması mümkün değildir. Hakim zikrettiği lafız dolayısıyla bu noktaya dikkat etmemiştir. Buhari'nin hadis lafızlarından birisinin: "İçinde secde ayetinin bulunduğu ilk nazil olan sure Necm'dir" hadisine gelince, kanaatimce bu yanılmada tercihe değer olan kanaat bunun müstensihlerin hatası dolayısıyla ortaya çıktığıdır. Çünkü "el-Hac" ile "en-Necm"in (Arapça) yazıtışları birbirine şekilolarak benzemektedir. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

319- Nebi (s.a.v.)'in Okuduğu ilk Sure Hac Suresidir, Öyle ki Onu Okuyunca Kendisi de Secde Etti Diğerinsanlar da Secde Etti