HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

317- Geceleyin Kur'an (Tilavet) Secdesinde: "Yüzüm Kendisini Yaratana, Ona Güç ve Kudretiyle işitecek Kulak, Görecek Göz Verene Secde Etti" Derdi

 

831- Bize Fakih Ebu Bekr Muhammed b. el-Huseyn b. Muflih, Rey'de haber verdi. Bize Muhammed b. Ahmed b. Yezid el-Vasıti de tahdis etti. Bize Vuheyb b. Halid, Halidel-Hazza'dan tahdis etti. O Ebu'l-Aliye'den, onun Aişe'den rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geceleyin Kur'an (tilavet) secdesinde şöyle derdi: "Yüzüm kendisini yaratarak güç ve kudretiyle ona işitecek kulak, görecek göz verene secde etti" derdi.

 

Vuheyb, Halid'den ve Abdulvehhabes-Sakafi de Halid'den ona şu ziyade ile mutabaatta bulunmuştur: Vuheyb yoluyla gelen hadisi;

 

 

832- Bize Abdullah b. Muhammed es-Saydalani haber verdi, bize Muhammed b. Eyyub tahdis etti, bize Sehl b. Bekkar bildirdi, bize Vuheyb, Halidel-Hazza'dan tahdis etti. O Ebu'l-Aliye'den, onun Aişe'den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kur'an (tilavet) secdesinde şöyle derdi: "Yüzüm kendisini yaratana ve ona işi te cek kulak, görecek göz verene secde etti."

 

Abdulvehhab yoluyla gelen hadise gelince;

 

 

833- *Onu bize fakih Ebu Bekr Muhammed b. İshak tahdis etti, bize elHuseyn b. Muhammed b. Ziyad bildirdi. Bize Muhammed b. el-Müsenna tahdis etti, bize Abdulvehhab b. Abdulmecid, Halid'den tahdis etti. O Ebu'lAliye'den, o Aişe'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geceleyin Kur'an (tilavet) secdesinde şöyle derdi: "Yüzüm kendisini yaratana, güç ve kudretiyle ona işitecek kulak, görecek göz verene secde etti. Yaratıcıların en güzeli olan Allah'ın şam ne mübarektir!" 

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 1514; Tirmizi, 580; Nesai, II, 222. Tirmizi hasen bir hadistir demekte ve belirttiğimiz kaynaklarda sonunda yer alan: "Yaratıcıların en güzeli ... ne mübarektir!" cümlesi yer almamaktadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

318- içinde Secde Ayeti Bulunan Sureler Arasında ilk Nazil Olan Sure Hac Suresidir