HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

316- Sahabinin Secde Ayetini Okuduğu Sırada Ağacın Secde Etmesinin Hikayesi

 

829- ... Bize Abdulaziz b. Muhammed, Mus'ab b. Sabit'ten tahdis etti. O Nafi'den, o İbn Ömer'den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'nin fethedildiği yıl bir secde ayeti okudu. İnsanların tümü de secde etti. Kimisi binekli idi, kimi de yerde secde etti. Hatta binekli olan kişi eli üzerine secde etmişti.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla beraber Buharı ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Çünkü onlar Mus'ab b. Sabit'ten bir rivayet tahriç etmedikleri gibi, onu herhangi bir cerh (olumsuz, tenkit edici) ifadesi ile de sözkonusu etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 1411-14 Hadis Buhari, 1026; Müslim, 775'te de buna yakın olarak zikredilmiştir.

 

 

 

830 - Bize Abdussamed b. Ali b. Mukrim el-Bezzaz haber verdi, bize Cafer b. Muhammed b. Şakir tahdis etti, bize Muhammed b. Yezid b. Huneys tahdis etti, bize Hasan b. Muhammed b. Ubeydullah b. Ebi Yezid tahdis edip dedi ki: İbn Cureyc bana: Ey Hasan de dem Ubeydullah b. Ebi Yezid bana tahdis edip dedi ki: Bana İbn Abbas tahdis edip dedi ki: Bir adam Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a gelip şöyle dedi: Ey Allah'ın Rasulü!Ben bu gece uyuyan kimsenin gördüğü şeyolan rüyada kendimi namaz kılıyormuşum gördüm. Secde ayetini okuduğumu ve secde ettiğimi gördüm. Ağacın da benim secdem dolayısıyla secde ediyormuş gibi olduğunu gördüm. Ağaç secde halinde iken onun şunları söylediğini işittim: Allah'ım bu secdem sebebiyle senin nezdinde benim için bir ecir yaz ve bu secdemi bana senin nezdinde bir azık kıL. Bu secde dolayısıyla benim bir günahımı kaldır ve kulun Davud'dan kabul ettiğin gibi bunu da benden kabul et.

 

İbn Abbas dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın secde ayetini okuduğunu sonra secde ettiğini gördüm ve onun secde halinde iken adamın ağacın sözü diye söylediğinin aynısını söylediğini dinledim.

 

Muhammed b. Yezid b. Huneys dedi ki: el-Hasen b. Muhammed b. Ubeydullah b. Ebi Yezid ramazan ayında Mescid-i Haram'da bize haram kıldırırdı. O secde ayetini okur, secdeye kapanır ve secdeyi uzun yapardı. Bu hususta ona bir şeyler söylenince şöyle derdi: İbn Cureyc bana: Senin deden Ubeydullah b. Ebi Yezid bana bunu haber verdi dedi.

 

Bu sahih bir hadistir. Ravileri Mekkelidir. Onlardan herhangi birisi hakkında cerh edici bir ifade sözkonusu edilmemiştir. Hadis Sahih'in şartına uygun olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Mace, 1053; İbn Hibban, Sahih, 2768; İbn Huzeyme, Sahih, 562; Tirmizi, 579. Hafız (İbn Hacer) el-Putuhatu'r-Rabbaniyye, ll, 276'da belirtildiği gibi bu hadisi hasen görmüştür.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

317- Geceleyin Kur'an (Tilavet) Secdesinde: "Yüzüm Kendisini Yaratana, Ona Güç ve Kudretiyle işitecek Kulak, Görecek Göz Verene Secde Etti" Derdi