HAKİM

el-Müstedrek

İMAMET VE CEMAATLE NAMAZ

 

Amin Demek

 

828- Bize Fakih Ebu Bekr Ahmed b. Selman Bağdat'ta tahdis etti. Bize el-Hasen b. Mukrim el-Bezzar tahdis etti. Bize Ravh b. Ubade tahdis etti, bize Şube tahdis etti.

Bana Kadı Abdurrahman b. el-Hasen Hemdan'da haber verdi, bize İbrahim b. el-Huseyn b. Deyzil tahdis etti, bize Adem b. Ebi Iyas tahdis etti, bize Şube, Asım b. Süleyman'dan tahdis ettiğine göre Ebu Osman en-Nehdi kendisine Bilal'den şunu tahdis etmiştir: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Benden önce amin deme."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir. Ebu Osman en-Nehdi ise muhadrandır. Ashab-ı Kiram'ın ilk taifesine yetişmiştir. Burada söylenen amin hususunda Ahmed b. Hanbel'in mezhebine muhaliftir. Çünkü Ebu Salih'in, Ebu Hureyre'den rivayetine göre o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den şöyle buyurduğunu nakletmiştir: "İmam veleddallin dediği takdirde siz de amin deyiniz."

Medineli fakihler ise Said ve Ebu Seleme'nin, Ebu Hureyre'den: "İmam amin dediği takdirde siz de amin deyiniz" hadisi doğrultusunda görüş belirtmişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 937; İmam Ahmed, Müsned, VI, 12-15; Taberani, el-Kebir, 1124, 1125 senedi sahihtir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

316- Sahabinin Secde Ayetini Okuduğu Sırada Ağacın Secde Etmesinin Hikayesi